1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 3 ÜNİVERSİTE İZNİ DAHA MI?
3 ÜNİVERSİTE İZNİ DAHA MI?

3 ÜNİVERSİTE İZNİ DAHA MI?

Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurulu’nun, yarın 3 üniversitenin başvurusunu görüşmek üzere toplanacağı iddia edildi

A+A-

Didem MENTEŞ

 UBP- DP Azınlık Hükümeti yükseköğrenimde üniversite sayısını artırmak için düğmeye basarken, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurulu’nun, yarın 3 üniversitenin başvurusunu görüşmek üzere toplanacağı iddia edildi. Eski TC'li bakan Egemen Bağış'ın da heyetlerinde yer aldığı Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 3 üniversitenin ‘ön izin’ başvurusunun, Ön Değerlendirme Kurulu üyelerince yarın oylanacağı öne sürüldü.

Kurulun gündemine gelecek olan 3 üniversite ile ilgili, yüksek öğrenimdeki en yetkili makam olan Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK)’ın bu duruma karşı çıktığı da ileri sürüldü. Resmi kaynaklar henüz bu bilgiyi doğrulamadı.

Bu arada Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın dün yükseköğrenimle ile ilgili bazı resmi kurumlarla görüşmeler yaptığı da öğrenildi.

Arslan: “Muhtemelen Aydın Üniversitesi gündeme gelecek”

YENİDÜZEN’e konuşan İçişleri Bakanlığı adına Ön Değerlendirme Kurulu’nda yer alan Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, Ön Değerlendirme Kurulu’nun bugün toplanacağını belirterek, “yarın (bugün) ki toplantıda muhtemelen Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin ön izin konusu da gündeme gelecek, diğer gündemleri bilmiyorum” dedi.

Konuyla ilgili ulaşmaya çalıştığımız Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova toplantıda olduğu gerekçesiyle açıklama alınamadı.

 


29 Ağustos’taki toplantı bugüne ertelendi

Hatırlanacağı üzere iş insanı Ata Atun’un kuruluşunda “hissedar” olarak yer aldığı ancak gelen tepkiler üzerine “ortaklık ve rektörlüğünden feragat ettiği”, İskele’de 3 bin dönümlük arazi içerisinde parselasyon yeri ayrılmasıyla gündeme gelen Uluslararası Aydın Üniversitesi ile ilgili kısa bir süre önce Ön Değerlendirme Kurulu’nun toplanması gündeme gelmişti.  

Girne’de aldığı bazı arazileri ‘ana kampus’ yeri olarak göstermeye hazırlana ve 2019 YÖK kitapçığında yer almak için çalışmalarını sürdüren Uluslararası Aydın Üniversitesi şirketiyle ilgili 29 Ağustos’ta toplanması beklen Ön Değerlendirme Kurulu toplantısı, Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın kararıyla ertelenmişti. Söz konusu toplantının 15 Eylül Cuma günü Ön Değerlendirme Kurulu üyelerine duyurularak, bugüne alındığı öğrenildi. Bugün gerçekleşecek toplantıda 2 üniversiteyle ilgili başvurunun görüşüleceği iddia edildi.

17 üniversite

Öte yandan ülkemizde 2017- 2018 eğitim yılı için 17 üniversite eğitim vermeye hazırlanmış, geçmiş dönemde faaliyette bulunan 15 üniversiteye, yeni eğitim yılında eklenen 2 üniversiteyle birlikte öğrenci alımları başlamıştı. Bu yıl Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi ve Arkın Yaratıcı Sanat ve Tasarım Üniversitesi de eklenerek üniversite sayısı 17 olmuştu.

Eğitim hayatına başladıkları tarihlere göre üniversiteler şöyle; Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 1979; Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 1985; Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) 1988; Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) 1990; Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) 1997; ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü 2003; İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC 2011; Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) 2012; Girne Üniversitesi 2013; Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) 2013; Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) 2014; Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) 2014; Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTU) 2016; Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) 2016; Ada Kent Üniversitesi (AKÜ) 2016, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi (2017); Arkın Yaratıcı Sanat ve Tasarım Üniversitesi (2017)”

 

 

 

Bu haber toplam 3923 defa okunmuştur