1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 3 MİLYON TL'LİK SOYGUN DAVASINDA BERAAT!
3 MİLYON TLLİK SOYGUN DAVASINDA BERAAT!

3 MİLYON TL'LİK SOYGUN DAVASINDA BERAAT!

24 Temmuz 2014'de ülke gündemine bomba gibi düşen 3 milyon TL'lik Koop-Bank soygun davası dün sonuçlandı. Dava sonucunda beklenmeyen bir karar çıktı. Soygun suçlamasıyla tutuklu bulunan sanık Bilay Çetereisi, sadece 'ormanı ateşe vermek'ten suçlu bulundu.

A+A-

Didem MENTEŞ

Temmuz 2014'den beri süren 3 milyon TL'lik Koop-Bank soygun davası dün sonuca bağlandı. Soygun suçlamasıyla ilgili olarak 9 aydır merkezi cezaevinde hükümsüz tutuklu bulunan sanık Bilay Çetereisi, Ağır Ceza Mahkemesi tarafından suçsuz bulunarak beraat etti. Bilay Çetereisi aleyhine soygun suçu başta olmak üzere 13 dava getirildi. Çetereisi'nin aleyhine yeterli delil ve şahadet olmadığı için soygunla ilgili hiçbir davadan suçlu bulunmadı. Mahkeme, Bilay Çetereisi'ni yalnızca 'ormanı ateşe vermek' davasından suçlu bularak, 18 ay hapis cezasına çarptırdı.

13 dava
Lefkoşa-Güzelyurt anayolu üzerinde 24 Temmuz 2014’de meydana gelen silahlı soygun olayı ile ilgili hükümsüz tutuklu bulunan sanık Bilay Çetereisi dün yeniden Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı.
Başkanlığı’nda Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi’den oluşan Ağır Ceza Heyeti’nin baktığı davada İddia Makamı Başsavcılık adına Savcı Aliye Özçınar ve sanık B.Ç’yi temsilen Avukat Menteş Aziz hazır bulundu.
Soygun davasıyla ilgili kararı Heyet adına Yargıç Alev Ulunay okudu. Ulunay, Savcılık tarafından sanık aleyhine 13 dava getirildiğini söyledi. Yargıç, "“soygun”, “kanunsuz ateşli silah taşıma, kullanma, tasarruf”, “kanunsuz patlayıcı madde tasarruf, bulundurma, taşıma”, “şiddet tehdidi”, “kasti hasar”, “korkutma amaçlı silah taşıma” ve “meskun mahalde ateş etme” ve yangınla ilgili davaları açıkladı. Davalarla ilgili hukuki prensiplere ve icraat kararlarına değinen Ulunay, soygun davasıyla ilgili bulguları belirterek, Savcılığın 55 tanık dinletip 148 emare sunduğunu aktardı.


Soygunla ilgili delil bulunmadı
Alev Ulunay, maskeli iki kişi tarafından gerçekleşen soygun olayını gören tanıklar olduğunu ve bu tanıkların verdiği şahadetlerin birbiriyle uyumlu olduklarını belirterek, silahlı bir soygun olayı yapıldığına bulgu yaptı. Sanığın verdiği gönüllü itirafları ve ifadelerine değinen Ulunay, sanığı bu suça bağlayacak delil ve şahadet olmadığını vurguladı. Tüm tespit ve bulgular doğrultusunda sanığın soygun olayında hazır olmadığını, yapılması için yardımda bulunduğuna dair bir bulgunun ispatlanamadığını aktaran Yargıç, olayda kullanılan tabanca ve maskelerin ve diğer delillerin olmadığı için sanığın bu suçtan mahkum olamayacağına kanaat getirdi.

Ormana ateş vermeden suçlu
Yargıç Alev Ulunay, ancak 24 Temmuz günü Kalkanlı Piknik Alanı'nda bir yangın meydana geldiğini ve fidanları ateşe verdiğine dair bazı delillerin ve ifadeler olduğunu söyleyerek, sanığın bu davalarla bağlantısı olduğunu belirtti. Yargıç, sanık Bilay Çetereisi’nin, 'ormanı ateşe verme', 'yeni çam fidanlarını ateşe vermek', 'kasten yakmak' ve 'orman içinde ateş yakmak' davalarından suçlu bulunduğunu açıkladı.

Ağır bir suç
Yargıç Alev Ulunay, ormanı ateşe verme suçunun çok ciddi ve vahim bir suç olduğunu belirterek, 7 yıla kadar hapislik içerdiğini aktardı. Ormanlık alana zarar verilmesine hoşgörüyle karşılanamaycağını, ağır ve ciddi bir suç türü olan bu tür davalarsa kamu menfaatinin önemli olduğunu söyleyen Ulunay, bu suçu işleyenlere caydırıcı cezalar verilip, ıslah edici olunması gerektiğini aktardı.
Sanığın işlediği bu fiille ormana ciddi bir zarar meydana gelmemesinin de göze alındığını aktaran Yargıç Ulunay, sanık Bilay Çetereisi'nin 'ormanı ateşe verme' suçundan 18 ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Neler olmuştu?
Hatırlanacağı üzere 24 Temmuz’da Lefkoşa-Güzelyurt anayolu üzerinde Mevlevi Çemberi’nde yüzleri maskeli ve tabancalı 2 şahıs, banka çalışanlarının önünü keserek, havaya ateş açmış ve bankaya ait kiralık aracı alarak paralarla birlikte kaçmıştı. Yapılan ileri soruşturmada olayla bağlantısı olduğu iddia edilen sanık B.Ç ve M.F tutuklanmıştı. Sanık M.F’nin itirafı doğrultusunda polis Güneşköy ve Akdeniz’de yaptıkları aramalarda 770 bin 500 TL ele geçirmişti. Sanık M.F’nin tasarrufunda 700 bin 500 TL, Ramazan Alliş’in ikametgahında ise 70 bin TL bulunmuştu. Soygunda bağlantısı olduğu iddia edilen ve yurt dışına kaçan M.Ç ile Türkiye’de olduğu düşünülen R.F ise tespit edilememişti.

Bu haber toplam 3311 defa okunmuştur