1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 3 milyon dolarlık kaynak gitti!
3 milyon dolarlık kaynak gitti!

3 milyon dolarlık kaynak gitti!

Kıbrıs’ın kuzeyindeki bankaların uluslararası finans piyasalarına dahil olabilmeleri için yapılması gereken çalışmanın Maliye Bakanlığı tarafından çeşitli gerekçelerle “bir yıldır engellendiği” gerekçesi ile ABD hükümeti, söz konusu çalışma için ayırdığı

A+A-

Esra AYGIN

Kıbrıs’ın kuzeyindeki bankaların uluslararası finans piyasalarına dahil olabilmeleri için yapılması gereken çalışmanın Maliye Bakanlığı tarafından çeşitli gerekçelerle “bir yıldır engellendiği” gerekçesi ile ABD hükümeti, söz konusu çalışma için ayırdığı 3 milyon dolarlık kaynağı geri çekti.

Bankaların uluslararası standartlara sahip olması ve çözümün ilk gününden Avrupa Birliği bünyesinde işlev göstermeye hazırlanabilmesi için hayati olan çalışma, IMF ve Dünya Bankası tarafından yapılacaktı.

Fon geri çekildi

Amerikan elçiliği kaynaklarından alınan bilgiye göre, kuzeydeki bankaların durum tespiti için ayrılan 3 milyon dolarlık fon, 26 Mayıs 2017 itibarıyla geri çekildi. Avrupa Birliği’nin sağladığı fonlar da dahil belirli bir proje ve süre için ayrılan uluslararası kaynaklar, kullanılmadıkları takdirde geri çekilerek başka projelere kaydırılıyor.

“Aylarca engellendi”

Yaşanan süreçle ilgili bilgili veren uluslar arası bir finans uzmanı, “Her fırsatta kuzey Kıbrıs ekonomisinin çözüme hazır olmadığı ve çözüm olması durumunda çökeceği yönünde demeçler veren UBP-DP hükümeti, bir taraftan da ekonominin ve finansal kurumların çözüme hazırlanması için yapılması gereken çalışmalara sürekli olarak engel oluyor” değerlendirmesi yaptı.
Uluslar arası finans uzmanı süreci şöyle değerlendirdi:

IMF ve Dünya Bankası’nın kuzeydeki bankalarla ilgili çalışmasını, ‘bankalarla ilgili bilgilerin yabancılara verilmesini doğru bulmadığı’ gerekçesiyle aylarca engelleyen Maliye Bakanlığı, banka bazında bilgilerin veya kişisel verilerin kesinlikle paylaşılmayacağını, sonuçların konsolide şekilde çıkacağının garantisini almış olmasına rağmen bir yıldır çalışmanın gerçekleştirilmesine izin vermedi.

Hayati önem taşıyordu

Birleşmiş Milletler’in olası bir anlaşma durumunda Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları arasında en kısa zamanda ekonomik yakınsamanın elde edilmesi ve güçlü bir çözüm ekonomisi yaratılması için her iki taraftan da onay alarak başlatmış olduğu çalışma çerçevesinde yapılacak olan durum tespit çalışması gerekli geçiş dönemlerinin temin edilmesi ve bankaların sağlıklı bir şekilde varlıklarını devam ettirebilmesi için de hayati önem taşıyordu.

Kıbrıs’ta bir anlaşma durumunda kuzeydeki bankaların çözümün birinci gününden itibaren Avrupa Birliği Merkez Bankası’ndan lisans alarak uluslararası bankacılık piyasasına dahil olabilmesi ve AB bankaları ile eşit şekilde işlev göstermesi için kritik olan çalışmanın çözümsüzlük durumunda ise hiç bir olumsuz etkisi olmayacaktı.

Avrupa Birliği’ne dahil olan ve dahil olacak olan her ülkenin finans ve bankacılık sektörü uluslararası kurumlarca inceleniyor.

 

 

Bu haber toplam 3128 defa okunmuştur