1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 3 günde 241 başvuru daha
3 günde 241 başvuru daha

3 günde 241 başvuru daha

Vergi ve kamu alacakları ile kayıttan düşen araçlar için ilan edilen affın 7 gün uzatılması ile 3 günde 241 başvuru daha yapıldı.

A+A-

Ayşe GÜLER

Vergi ve kamu alacakları ile kayıttan düşen araçlar için ilan edilen affın 7 gün uzatılması ile 3 günde 241 başvuru daha yapıldı.
2 Aralık’ta Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin  (Geçici Kurallar) Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından 7 iş günü olarak uzatılan vergi affına ilk 3 günde toplamda 241 başvuru yapıldı. Başvuru süresi 10 Aralık’ta sona erecek.
Vatandaşların 104’ü Vergi Dairesi’ne, 137’si ise aftan yararlanabilmek için Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’ne müracaat etti.
Af ile birlikte ne kadar paranın tahsil edildiği ise yapılacak çalışmaların ardından belirlenecek.

Vergi ile ilgili en fazla başvuru Lefkoşa’dan
Vergi Dairesi’ne yapılan başvuruların 50’si Lefkoşa’dan olurken,  30’unun Mağusa’dan, 18’isinin Girne, 6’sının ise Güzelyurt’tan gerçekleştiği öğrenildi.

Yoğunluk ‘indirimli seyrüseferlere’

Öte yandan vergi affına tanınan ek süreyle Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde iki kez değerlendirme yapıldı. Yapılan değerlendirmelerde başvuruda bulunan 137 kayıttan düşmüş araç için çalışma gerçekleştirildi.
Bununla birlikte Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde ilk değerlendirme 80 başvuru, dün yapılan ikinci değerlendirmede ise 57 başvuru görüşülürken, vatandaşların ‘indirimli seyrüseferlere’ yoğunluk gösterdiği belirtildi.

Dairelerde yoğunluk yaşanıyor

Başvuruların önümüzdeki Çarşamba sona ereceğinin duyurulması nedeniyle hem Vergi Dairesi’nde hem de Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda bağlı Araç Kayıt ve Ruhsatlandırma Şubesi’nde yoğunluk yaşandı.
Daha önce çıkartılan vergi affından yararlanamayan vatandaşlar dairelerde işlemlerini yaptırabilmek için sabahın erken saatlerinden daireye gitti.

--------


Arkol: ‘Vatandaşların aftan yararlanabilmesi için ekipler çalışıyor’

YENİDÜZEN’e konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Bakanlık Müdürü Hasan Arkol tüm ekiplerin vatandaşların mağduriyet yaşamaması için çalıştığını ifade etti.
Vatandaşların 10 Aralık’ta mesai bitiminde sona erecek vergi affına ilgi gösterdiğini belirten Arkol, ancak yaşanan yoğunluğun 3 ay süreyle çıkartılan ve geçtiğimiz ay içerisinde sona eren ilk aftaki gibi olmadığını söyledi.
Arkol, dairede başvuruda bulunan vatandaşların hiçbirinin sorun yaşamaması için süre dolsa dahi işlemlerin aksamadan yapılacağını da sözlerine ekledi.


Yasa, 2 Aralık’ta yürürlüğe girmişti
Öte yandan Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin  (Geçici Kurallar) Yasası”  2 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Bu kapsamda, vergi/kamu borcu bulunan yükümlüler ile  kayıttan düşen motorlu aracı için kayıt yenilemesi yapamayan yükümlüler için başvuru süresi 7 iş günü uzatılmıştı.
Söz konusu uygulamanın 24 Temmuz’da yürürlüğe girip 3 ay başvuru süresi bulunan Kararname’den yararlanabilmeleri için yürürlüğe girmişti.

7 bin 342 vergi mükellefinden 60,5 milyon TL
Hatırlanacağı üzere Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, kararnameden yararlanmak için 7 bin 342 vergi mükellefinin başvurduğunu; vergiyle ilgili başvurulardan 50 milyon TL; 2.7 milyon TL’si kayıttan düşen araçlar olmak üzere motorlu araçlarla ilgili başvurulardan da 7.8 milyon TL gelir sağlandığını açıklamıştı.
Yorgancıoğlu, kararnameyle vergi mükelleflerinin bir yıl içinde 174 milyon TL ödemek için kayıt altına girdiğini bildirmişti.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, kararnamenin sağladığı ceza indiriminden yararlanarak kayıttan düşmüş veya düşmek üzere olan araçlarını kayıt altına almak üzere de 10 bin 68 kişinin başvurduğunu  söylemişti.

Bu haber toplam 1424 defa okunmuştur