1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 25 yıldır kırsal kesim arsası bekliyorlar…
25 yıldır kırsal kesim arsası bekliyorlar…

25 yıldır kırsal kesim arsası bekliyorlar…

Yeşilköy halkı dün kırsal kesim arsası için eylem yaptı…

A+A-

Yeşilköy halkı dün köy gençliğine kırsal kesim arsası verilmediği gerekçesiyle eylem yaptı. 25 yıldır tek bir kırsal kesim arsası verilmediğini dile getiren Yeşilköy muhtarı Perol Mavili ve köy halkı kırsal kesim arsası için uygun olan bölgenin emirname kapsamından çıkarılıp köy gençliğine verilmesini istiyor. Sipahi, Esenköy, Ziyamet, Derince, Adaçay ve Gelincik köyleri muhtarlarının yanı sıra Yeni Erenköy Belediye Başkanı Vekili Mehmet Kadı ile CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın da destek verdiği eylemde “Yeşilköy gençleri olarak kırsal kesim arsası talep ediyoruz”, “Bizi Lefkoşa’ya taşımayın” gibi pankartlar da açıldı.

Mavili: “Gelen giden hükümetler bizimle alay ediyor…”

Yeşilköy muhtarı Perol Mavili, 25 yıldır köy gençliğine kırsal kesim arsası verilmediğini ifade ederek yıllardır iktidara gelen hükümetlerin kendileriyle alay ettiğini söyledi. Kırsal kesim arsası için 4 kez başvuru formu doldurduklarını ve her defasında kendilerine “Size arsa vereceğiz” denildiğini belirten Mavili, verilen sözlerin tutulmadığını dile getirdi. Mavili, ilgili dairenin, kırsal kesim olarak uygun gördükleri “Tepe Mahallesinin” emirname kapsamında olduğunu söylediğini belirterek, konu bölgenin emirname kapsamında olduğu için yetkililerin ötelemeye çalıştıklarını ileri sürdü.  Mavili, “Bizim yeterli alanımız var. Mevcut alanın alt yapısı var ama sadece parselasyon yapılması lazım. Fakat “Tepe Mahallesi” emirname kapsamındaymış.  30 kişinin evinin yanında boş arsa var. İsim bazında teker teker 30 kişilik dosya yapıp 4 ay önce bakanlığa verdik. Bize verilecek denildi ama verilmedi. Başka köylere verildi. Bize verilmedi. Köylüler olarak bizim isteğimiz hızlı bir şekilde bir an önce “Tepe Mahallesi” olarak bilinen bölgenin emirname kapsamından çıkarılıp kırsal kesim arsalarının dağıtılmasıdır. Şuan 186 başvuru var. Gençlerimiz bu sebepten dolayı göçe zorlanıyor. Gençlerimiz Lefkoşa ve Mağusa’ya göç edip oradan ev alıyor” şeklinde konuşarak yetkilileri göreve davet etti.

Kadı: “Hükümetten destek istiyoruz…”

Eyleme destek veren Yeni Erenköy Belediye Başkanı Vekili Mehmet Kadı, Turizm Bakanlığına emirname hakkında bildirim yapıldığını ve şuanda tüm bölgelerde emirnamenin kalkması için çalışma başlatıldığını belirtti. Konu hakkında toplantılar yapıldığını ve tekrar yapılacağını dile getiren Kadı, hükümetten destek istediklerini söyledi. Kadı “Biz burada ihmal ediliyoruz. Bütün adada kırsal kesim arsası verildi neden bu bölgeye verilmedi” dedi.

Hamzaoğulları: “Herhangi bir küçük krallığa verilmesin…”

Köy halkının yaptığı eyleme destek veren CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, kırsal kesim arsası 40 yıldan beri sosyal konut arazisi verilmeyen bu bölge halkının da hakkı olduğunu belirtti. Emirnamenin kalkmasının iki dudak arasında olmadığını belirten Hamzaoğulları, ülkenin fiziki planı çıktıktan sonra emirname kıstaslarının genişletilebileceğini ifade ederek, burada altyapısı uygun olan bir yerin emirnameden çıkarılıp  bölge halkına verilmesinin buradaki göçün önlenmesine katkı koyacağının altını çizdi. Hamzaoğulları “Ancak konu bölgenin emirnameden çıkarılırken küçük krallıklardan herhangi birine verilmesin. Şu anki UBP-DP hükümeti biraz da erken seçime oynamaktadır. Dolayısıyla insanlara umut vererek onları hayal kırıklığına uğratma çabasındadır” şeklinde konuştu.

 

Köy halkı ne dedi?

Pınar Körük: “Kırsal kesim arsası verilmiyor diye gençlik köyden göç ediyor. Gençlik göç ettiği için gençlerin sayısı azalıyor ve okulumuz da kapanıyor. Bir an önce emirnamenin kalkmasını ve köy gençliğine kırsal kesim arsası verilmesini istiyoruz.”

Resmigül Akar: “Bu köyde doğdum, büyüdüm ve evlendim. 2 çocuğum var. Evimiz yok, arsamız yok. Kirada kalıyoruz ama her an evden de çıkabiliriz. Bu köyde gençliğe arsa verilmedi. Bütün köylerde gençliğe arsa verilirken neden bu köyün gençliğine arsa verilmiyor?”

Melek Güler: “Evim yok. Kirada kalıyorum. 2 çocuğum var ve sosyal yardımla geçiniyorum. Bize de kırsal kesim arsası verilmesini istiyoruz.”

 

 

Bu haber toplam 2107 defa okunmuştur