1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 24 Haziran’da gerçekleşecek yerel seçimde son viraja girildi…
24 Haziran’da gerçekleşecek yerel seçimde son viraja girildi…

24 Haziran’da gerçekleşecek yerel seçimde son viraja girildi…

24 Haziran’da gerçekleşecek yerel seçimde son viraja girildi, seçim takviminde geri sayım başladı.

A+A-

SEÇİM TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK… Yüksek Seçim Kurulu’nun duyurusuna göre; adaylar 28 Mayıs’ta YSK’ya başvuruda bulunacak. Şu ana kadar 6 partiden ismi öne çıkan 48 aday ismi var. 2 Haziran’da kesinleşecek adaylar, 3 Haziran’da YSK tarafından ilan edilecek.  Seçim propagandası ise 4 Haziran’da başlayacak ve 23 Haziran’da sona erecek.

Ayşe GÜLER

24 Haziran’da gerçekleşecek yerel seçimde son viraja girildi, seçim takviminde geri sayım başladı. Seçim yasakları bugün başlarken, 28 belediye başkan ve belediye meclis üyelerinin belirleneceği seçime ise 40 gün kaldı.
Sürenin daralmasıyla siyasi partilerde seçime ilişkin yol haritası da netleşti.

UBP, CTP, HP TDP, DP, YDP’de toplam 48 aday parti logosu ile yerel seçimde yarışacak. YKP dahil 7 siyasi parti 35 bağımsız adaya destek verecek. YKP 6 parti ise belediye başkanlıkları için seçimde olacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun duyurusuna göre; adaylar 28 Mayıs’ta YSK’ya başvuruda bulunacak.
2 Haziran’da kesinleşecek adaylar, 3 Haziran’da YSK tarafından ilan edilecek.
Seçim propagandası ise 4 Haziran’da başlayacak ve 23 Haziran’da sona erecek.

 

 BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI TOKAR: “YENİERENKÖY’DE DE BAŞKAN ADAYLIĞI MÜRACAATI ALINACAK”…Siyasi partiler, mali krizle boğuşan, reformun gündeme geldiği Yenierenköy Belediyesi ile ilgili olarak atacakları adıma henüz karar vermezken, YENİDÜZEN’e konuşan Başbakanlık Müsteşarı Berkan Tokar, diğer belediyelerde olduğu gibi Yenierenköy’de de başkan adaylığı için yasal prosedürün takip edileceğini açıkladı.

 

Yenierenköy’de başvuru kabul edilecek…

Hemen her bölgede belediye başkan adayının belirlendiği yerel seçimde konuşulmayan bölge ise Yenierenköy oldu.
Siyasi partiler, mali krizle boğuşan, reformun gündeme geldiği Yenierenköy Belediyesi ile ilgili olarak atacakları adıma henüz karar vermezken, YENİDÜZEN’e konuşan Başbakanlık Müsteşarı Berkan Tokar, diğer belediyelerde olduğu gibi Yenierenköy’de de başkan adaylığı için yasal prosedürün takip edileceğini açıkladı.
Öte yandan UBP’de Yenierenköy Belediyesi başkan adaylığı için 4 başvuru olduğu, HP’de ise müracaat yapılmasına rağmen aday çıkartılmayacağı öğrenildi.
TDP’de ise bu konudaki son sözü MYK ve PM söyleyecek. 

En fazla aday UBP’den…

Öte yandan yerel seçimde en fazla parti logosu ile aday, UBP’li isimler oldu.
UBP’de şu ana kadar 20 isim parti logosu ile seçimde yarışacak.
CTP’de 16, HP’de 5, DP’de 4, TDP’de 2, YDP ise 1 isim parti adayı olarak açıklandı.

3 kadın aday…

Yerel seçimde; hem siyasi partilerin çıkardığı hem de destekleyeceği bağımsız aday olmak üzere toplam 74 isim içerisinde 3 kadın adayın olması dikkat çekiyor.
Şu ana kadar belirlenen adaylarda; CTP, UBP, YDP’de ‘kadın’ aday bulunmuyor.
HP, TDP ve DP’nin seçim listelerinde ise birer kadın aday yer alıyor.
Buna göre; HP’den Dipkarpaz Belediye Başkan adayı Havva Elkovan, TDP’den İskele Belediye Başkan adayı Cemaliye Soğancı, DP’den ise Lefkoşa Belediye Başkanı Gencay Eroğlu, ‘kadın’ adaylardan…

 

7 PARTİDEN 48 ADAY, 35 BAĞIMSIZ ADAYA DESTEK… UBP, CTP, HP TDP, DP, YDP’de toplam 48 aday parti logosu ile yerel seçimde yarışacak. YKP dışında 7 siyasi parti ise 35 bağımsız adaya destek verecek. 6 parti ise belediye başkanlıkları için seçimde olacak.

 

Partilerin yerel seçim durumu…

 

CTP, Çatalköy Belediyesi için aday belirleyecek

16 bölgede aday çıkaracak olan CTP’de şu ana kadar 15 bölgede adaylarını belirledi, 4 bölgede de bağımsız adaya destek kararı aldı.

CTP’de şu ana kadar belirlenen belediye başkan adayları ise şöyle: Gönyeli belediye başkan adayı Ahmet Benli, Alayköy belediye başkan adayı Hulusi Manisoy, Akıncılar belediye başkan adayı Hasan Barbaros, Geçitkale belediye başkan adayı Hasan Öztaş, Serdarlı belediye başkan adayı Salih Bayraktar, Akdoğan belediye başkan adayı Ahmet Latif, Lefke Belediye başkan adayı Aziz Kaya, Güzelyurt belediye başkan adayı Osman Bican, Dikmen belediye başkanı Yüksel Çelebi, Dipkarpaz belediye başkan adayı Suphi Coşkun, Mehmetçik belediye başkanı Cemil Sarıçizmeli, Mağusa belediye başkan adayı Erol Adalıer, Değirmenlik belediye başkan adayı Ali Karavezirler, Girne belediye başkan adayı Birol Karaman, Yeni Boğaziçi belediye başkan adayı Sertaç Yalçın.

Öte yandan parti, 12 bölgede bağımsız ya da diğer partilerin çıkardığı adaya destek verecek.

Şu anda mevcut başkan CTP’den olsa da Esentepe’den aday çıkarılmayacak.

Buna göre; Büyükkonuk’ta Mustafa Haset, İskele’de Fikret Civisilli, İnönü’de Ali Öncü, Beyarmudu’nda Ethem Akmercan, Tatlısu’da ise DP adayı Hayri Orçan’a destek verilecek.

HP adayı olarak açıklanan Paşaköy’de Mehmet Aktaş, Vadili’de ise Erhan Kaya’ya CTP’de destek belirtecek.

 

UBP 27 isim netleşti…

Yerel seçimde özellikle Lefkoşa ve Mağusa’da ciddi kriz yaşayan UBP’de, 27 bölgede desteklenecek belediye başkan adayları belirlendi.

Buna göre; desteklenecek adayların 20’si UBP logosu ile seçimde yer alacak, parti 7 bağımsız belediye başkana da destek verecek.

Şu ana kadar 4 adayın başvurduğu Yenierenköy belediye başkan adaylığı için ise izlenecek yol belirlenmedi, hükümetin bu konuda alacağı kararın beklendiği öğrenildi.

UBP’li belediye başkan adayları şöyle: Lefkoşa- Hasan Sertoğlu, Güzelyurt - Mahmut Özçınar, İskele - Hasan Sadıkoğlu, Lefke - Timuçin Pirgalıoğlu, Lapta - Fuat Namsoy, Gönyeli - Mustafa Akyön, Değirmenlik - Bozdağ Töre, Büyükkonuk - Ahmet Sennaroğlu, Paşaköy - Habil Tülücü, Beyarmudu - İlker Edip, Mehmetçik - Cenk Şeren, Vadili - Mehmet Adahan, İnönü - Turgut Çevirgen, Serdarlı - Halil Kasım, Esentepe - Muhammet Aygün, Alayköy - Arif Ulaş, Dikmen - Mehmet Özsezer, Dipkarpaz - Mehmet Demirci, Tatlısu - Ali Çil, Akdoğan - Erdinç Akgür.

UBP tarafından desteklenecek bağımsız belediye başkan adayları ise şunlar: Mağusa-İsmail Arter, Girne- Nidai Güngördü, Akıncılar-Osman Tamsarı, Geçitkale-Oğuzhan Oran, Çatalköy-Mehmet Hulusioğlu, Yeniboğaziçi-Mustafa Zurnacılar, Alsancak-Fırat Ataser.

HP 5 bölgede kendi adayı ile yarışacak, 6 bağımsız adaya da destek verecek…

Halkın Partisi’nde şu ana kadar alınan karara göre; Haziran ayındaki yerel seçimlerde Paşaköy, Vadili, Dipkarpaz, Mehmetçik ve Lefke’de kendi adayını çıkaracak.

Girne, Yeni Boğaziçi, Alsancak, Beyarmudu ve Esentepe olmak üzere 6 da bağımsız adaya destek verecek. Ayrıca Yenierenköy Belediyesi ile ilgili de başvuru yapılmasına rağmen alınan PM kararı doğrultusunda aday çıkarmayacak.

Buna göre HP; Lefke’de Fehmi Çamlıköylü, Paşaköy’de Mehmet Aktaş, Vadili’de Erhan Kaya, Mehmetçik’te Kani Buranay ve Dipkarpaz’da ise Havva Elkovan’ı belediye başkan adayı olarak belirledi.

Bağımsız belediye başkan adaylarından ise Girne’de Osman Fırat’ı, Yeni Boğaziçi’nde Mustafa Zurnacılar, Alsancak Belediyesi’nde Fırat Ataser, Beyarmudu’nda Ethem Akmercan, Esentepe’de İnan Güneş, İnönü’de Beyhan Gürgöze’yi destekleyecek.

İttifak nedeniyle desteklenecek adaylar ise PM toplantısı sonrası açıklanacak.

TDP…

TDP, Lefkoşa’da Mehmet Harmancı ve İskele’de ise Cemaliye Soğancı ile yerel seçimde yarışacak.

Bununla birlikte 10 bölgede CTP, 2 bölgede HP, 1 bölgede de DP belediye başkan adayına destek verecek.

Parti, yerel seçimde 3 bağımsız adayı da destekleyecek. Buna göre; bağımsız adaylardan Mağusa’da Ulaş Gökçe, Beyarmudu’nda Ethem Akmercan, Lapta’da Mustafa Aktuğ TDP tarafından desteklenecek. 

4’lü Koalisyon Hükümeti’nin yerel seçim ittifakında alınan karara göre TDP, Gönyeli, Değirmenlik, Alayköy, Akıncılar, Akdoğan, Serdarlı, Geçitkale ve Dikmen, Lefke ve Dipkarpaz’da Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) adayına, Vadili ile Paşaköy'de Halkın Partisi'nin (HP) adaylarına, Tatlısu'da ise Demokrat Parti (DP) adayına destek verecek.

Mali krizle boğuşan Yenierenköy Belediyesi başkan adaylığı için partiye başvuru yapılsa da söz konusu durum ile ilgili net karar önümüzdeki günlerde verilecek.

TDP MYK’sı Yenierenköy Belediyesi ile ilgili izlenecek yol haritasını belirlemek için toplanacak, ardından da son söz PM’de söylenecek.

DP’den 4 aday…

DP ise 4 bölgede kendi adayını çıkaracak, 9 bölgede de bağımsız adaya destek verecek.

Parti, Lefkoşa’da Gencay Eroğlu, Tatlısu’da Hayri Orçan, Vadili’de Siyami Şimşek, Dipkarpaz’da ise Aslan Çelebi’yi aday çıkaracak.

Çatalköy’de Serdar İlhan, Lapta’da Mustafa Aktuğ, Esentepe’de Sinan Güneş, Alsancak’ta Fırat Ataser, Mağusa’da İsmail Arter, İnönü’de Beyhan Gürgöze, Yeniboğaziçi’nde Katip Demir, İskele’de Halil Orun ve Büyükkonuk’ta Ahmet Sennaroğlu’na destek verecek.

YDP’den tek aday Altuncuoğlu

YDP’de ise tek belediye başkan adayını Lefkoşa’dan çıkardı. Buna göre, YDP LTB adayının Kemal Altuncuoğlu olmasını kararlaştırdı.

Mağusa, Alsancak, Çatalköy, Geçitkale ve Beyarmudu’nda da bağımsız adaylara destek verecek.

Desteklenecek bağımsız adaylar PM toplantısı sonrasında belirlenecek.

 

YKP’den Gökçe’ye destek…

YKP ise Mağusa’dan bağımsız aday çıkan Ulaş Gökçe’ye destek verecek.

Parti Girne, Lefkoşa ve Beyarmudu’nda da seçime katılacak.

Bununla ilgili net karar ilerleyen günlerde belirlenecek.

 

yeniduzen-satin-aliniz-383.jpg

 

 

 

 

Bu haber toplam 2202 defa okunmuştur