1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 2015 yılında sadece 30 kimlik tespiti
2015 yılında sadece 30 kimlik tespiti

2015 yılında sadece 30 kimlik tespiti

Güney Kıbrıs'ın İnsani Konulardan Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu, kayıplar konusunda ‘kimlik tespitleriyle ilgili kötü bir yıl’ olduğunu açıkladı

A+A-

Güney Kıbrıs’ın İnsani Konulardan Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu’nun, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile kayıplar konusunda bir görüşme yaptığı haber verildi.

Alithia gazetesi “Kimlik Tespitleriyle İlgili Kötü Bir Yıl” başlıklı haberinde, Fotiu’nun, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kazılarının başarı oranının, çalışmaların başladığı günden bu yana yalnızca yüzde 10’a ulaştığını, bunun göstergesi olarak da 2015 yılında yalnızca 20 durumda kemik bulunduğunu ve sadece 30 kimlik tespiti yapıldığını söylediğini iletti.

Gazeteye göre, bunun daha fazla zaman anlamına geldiğini dile getiren Fotiu, ekonomik konuların ortaya çıkmakta olduğunu da belirtti.

Gazeteye göre Fotiu, “kayıplar konusunun çözümü için araç olduğunu düşünmelerinden dolayı, Kayıp Şahıslar Komitesi’ni desteklemelerine rağmen, ne yazık ki karşı taraf tarafından çıkarılmakta olan sorunlar yüzünden Komitenin yapması gereken esas işi yapamadığını” ileri sürdü.

Gazeteye göre, “sorunların bilindik olduğunu” iddia eden Fotiu, “Türkiye’nin Kayıp Şahıslar Komitesine askeri bölgelerdeki belirli yerlerde kazı yapmayı yasakladığını, içerisinde toplu mezarlar bulunduğunu bildikleri bu tarz 32–34 bölge olduğunu, fakat ne yazık ki Kayıp Şahıslar Komitesi ekiplerine yapılması gereken kazıların gerçekleşmesi izni verilmediğini, arada sırada bir kazı yapılmasına müsaade edildiğini” iddia etti.

Gazeteye göre, “ilerlemekte oldukları bu tempoyla, bu bölgelerde kazı yapılması için 20 yıla daha gerek olacağını” ileri süren Fotiu, öte yandan “ilerlemeleri ve çalışmaları tamamlamaları için en nihayetinde Kayıp Şahıslar Komitesine sunulması gereken bilgilerin de Türk Ordusu’nun arşivlerinde olduğunu” iddialarına ekledi.

Fotiu, bazı kayıp kemiklerinin yerlerinin değiştirilmiş olmasıyla ilgili bilindik iddialarını da yineledi.
Gazeteye göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise açıklamasında, 41 yıl geçmesinin ardından, kayıplarının çoğunluğunun akıbetinin araştırılmadığını ve belirlenmediğini söyledi.

Bunun trajik bir konuya dönüşen insani bir meseleden ibaret olduğunu dile getiren Neofitu, çünkü kayıp yakınlarının çoğunun artık yaşamadığını ve zamanın geçmesiyle birlikte yaşayan ve kayıpları tanıyan birinci derece akrabalar bulunamaması tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını sözlerine ekledi.
Haber Politis gazetesinde “Kayıp Şahıslar Komitesi’yle İlgili Kötü Haberler… Kayıplarla İlgili Kazılar Kaplumbağa Hızında”, Fileleftheros gazetesinde ise “2015 Yılında Yalnızca 30 Kimlik Tespiti Oldu” başlıklarıyla yer aldı.

(tak)

Bu haber toplam 2055 defa okunmuştur