2015

2015

2015

A+A-

Özel dosyalarımıza devam ediyoruz. Bu hafta yeni yıldan beklentiler, öngörüler, ekonomik ve siyasal beklentiler dışında ne gibi umutların beklendiği soruldu. Gelen yanıtlara teşekkürler ve yeniden herkese mutlu, huzurlu bir yıl temennesiyle… (TÇ)
 

Yeni yıl, yeni bir umut mudur?
Nasıl bir yeni yıl beklentiniz var? Ekonomik ve siyasal anlamda öngörüleriniz nedir?
Yeni bir yıla girerken gelecek günlerin beklentisi sadece ekonomik ve siyasal anlamda mıdır? Bu konuların dışında bir değerlendirme yapılabilir mi?
Bir mesajınız var mı?

----------------------------


Yıltan Taşçı
Öğretmen-Sanatçı

Her gelen yeni yıl, hem kişisel hem toplumsal anlamda insanlar için her zaman yeni bir umuttur. Bu bağlamda, hem kendi adıma, hem toplumum adına umutlarım her zaman olmuştur; 2015’te de olacaktır.
Özellikle son on yılda ülkemdeki bireyler arası ekonomik denge gittikçe bozulmaktadır. Gençler bu yüzden göç ediyor. Bu dengesizliğin son bulmasını dilerim 2015’te.
Ülkemizdeki sorunların birçoğu, bölünmüş bir Kıbrıs’tan kaynaklanıyor. Bu nedenle, ülkemde birleşik bir Kıbrıs’ın yaratılması yegâne dileğimdir.
Yeni bir yıla girerken, bizim gibi ülkelerin gelecek günler için beklentisi genelde ekonomik ve siyasal anlamda olur. Ben de 2015’e yönelik dileklerimi bu bağlamda yaptım.

 

---------------------------

Evren Erk
Muhasip

Her başlangıç yeni bir umuttur, yeni yılın anlamı da buradan geliyor bence

Sevgi her şeyin başı. Daha çok sevgi ve merhamet dolu bir yıl olur umarım…

Ekonomide de siyasette de daha iyiye gideceğimizi düşünüyorum.
Yeni yılda en büyük umudum ve dileğim Kıbrıs için en büyük tehlike olan Mersindeki nükleer santralin yapımından vazgeçilmesidir.

------------------------

Fatoş Avcısoyu Ruso
Öğretmen

Nefes alıyorsak; gülümsüyor, kavga ediyorsak; seviyor, seviliyor, aşık oluyorsak; üretiyor ve paylaşıyorsak o denli  ‘biz’dir zaman, o denli ‘umut’...
‘İyi yıllar... Mutlu seneler...’ diyoruz, beklentilerimizi yükselttiğimiz her yeni yılda. Mutluluk ihmal edilen küçük eylemlerde büyümeyi, biz olmayı bekler oysa...
Daha çok şiir okuyun bu yıl mesela, daha çok kitap; felsefe okuyun hatta... Kıbrıslı filozof Zenon’u daha çok düşünün, ‘Doğaya hükmetmeyin; parçası olun onun!’ sözünü bir de...
Köpek besleyin, kedi... Çiçek yetiştirin... Deniz kabukları biriktirin dostlar, para yerine...
Baudelaire’in dediği gibi ‘Sarhoş olun... Şiirle, şarapla, erdemle...’ Zamanı yavaşlatan ‘büyü’nün kendisi olun. ‘Biz’ demeyi öğrenin ama ‘ben’i unutmayın... Daha çok empati yapın...
Yaşanılır bir ülke düşleyin, bir dünya ve parçası olun o düşün, mutlu olun...

 

-----------------------

Burak Erkut
Öğrenci

Yeni bir yılı yeni bir umuda dönüştürmenin bizim elimizde olduğuna inanıyorum. Kıbrıslı Türkler olarak, kendimize güvenmemiz için çok fazla sebebimiz var, yeter ki inanalım ve inisiyatif üstlenelim.
Küresel piyasalar açısından 2015’te bir yol ayrımı olacağını düşünüyorum. Petrol fiyatlarındaki düşüş, hem üretim hem de tüketim açısından önemli bir etkiye sahip. Buna rağmen, Yunanistan’daki, Çin’deki, Rusya’daki ekonomik sıkıntılarla yeni ve daha derin bir ekonomik krizin de gerçekleşme olasılığı azalmış değildir. Ülkemizi bu tablodan tamamen bağımsız düşünemeyiz, bilhassa Türkiye ekonomisindeki göstergeler ülkemizin ekonomik durumu açısından belirleyicidir. Türkiye ekonomisindeki büyüme trendi düşüştedir, cari açık artmakta ve ülkeye döviz girişi azalmaktadır. Doğrudan yatırımlarla Türkiye ekonomisi bu negatif belirtileri pozitife çevirebilir mi? Türkiye’nin karşılaştığı sınav budur, Kıbrıs’ın siyasal ve ekonomik geleceğini de tüm bu bilgiler ışığında değerlendirmeliyiz.
Bilhassa ülkemiz açısından baktığımızda, trafik kazaları, artan intiharlar ve insanların gündelik yaşamlarında karşılaştığı sorunlar açısından daha somut adımlar atılması gerekiyor. Ekonomiyi yönetmek, sadece bütçeyi yönetmek demek değildir. İşsizliğin artması, yatırımcıların karşılaştığı sorunlar, hantal ve verimsiz bürokratik yapıya karşı somut adımlar atılması gerekiyor. Tüm bu konular birbiriyle bağlantılıdır ve kuşkusuz ülkemizin yaşam koşullarındaki iyileştirme için karar verici konumunda olanların büyük tabloyu görmeleri gerekmektedir.
Ben 2015’e Cemal Süreya’nın sözleriyle bakmak, öyle bir başlangıç yapalım demek istiyorum: “biz yeni bir hayatın acemileriyiz / bütün bildiklerimiz yeniden biçimleniyor / şiirimiz, aşkımız yeniden / son kötü günleri yaşıyoruz belki / ilk güzel günleri de yaşarız belki”

Bu haber toplam 1333 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 192. Sayısı

Adres Kıbrıs 192. Sayısı