1. YAZARLAR

  2. Necmi Belge

  3. 2014, KTFF-KOP ve FIFA
Necmi Belge

Necmi Belge

2014, KTFF-KOP ve FIFA

A+A-

Kıbrıs’ta futbolu birleştirmek için, 2012 Aralık ayında Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile Kıbrıs Futbol Federasyonu arasında başlayan görüşmelerde belirsizlik yaşanmaya devam ediyor.
5 Kasım 2013 tarihinde Zürih’te KTFF-KOP’un FIFA başkanı Blatter başkanlığında yapılan toplantıda geçici düzenleme metni ile tamamlanan görüşmelerden sonra, yeni bir ivme kazanması gereken birleştirme misyonu iki taraflı engeller ile akamete uğramış gibi.
Bu belirsizlik ortamının Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, Kıbrıs Futbol Federasyonu’ndan mı, yoksa FIFA’dan mı kaynaklandığı sorusu konusunda, geçtiğimiz aylarda bir basın toplantısı düzenleyen Futbol Federasyonu başkanı Hasan Sertoğlu, Kıbrıs Futbol Federasyonu başkanı Koutsokoumnis’i eleştirdi.
Sertoğlu’na göre, hazırlanan geçici metine Koutsokoumnis Kıbrıslı Türkler ile hiçbir şeyi paylaşmak istemeyen ve KOP’un başını çeken ırkçı Rumları temsil eden APOEL, Apollon ve Anorthosis gibi kulüplerin baskısı nedeniyle, Kıbrıslı Türkleri geçici metne uygun olarak, KOP’a davet etmediğini iddia etti.
Buna mukabil, KOP başkanı Koutsokoumnis, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu başkanı Hasan Sertoğlu’nun geçici anlaşmada yer alan KTFF’nin, KOP şemsiyesi altına gireceğini iddia eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde egemen olan statüko tarafından engellendiğini ileri sürdü.
Bu noktada, 5 Kasım 2013 geçici anlaşmasının tanığı olan FIFA başkanı Blatter, baktı ki taraflarda hareket yok, geçtiğimiz Aralık ayında Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu başkanı Hasan Sertoğlu’na KOP üyeliği için çağrıda bulunduğu açıklandı.
Bu arada, Kıbrıs’ta futbolu birleştirme görüşmelerinde Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun danışmanı ve 2015 FIFA başkan adayı  eski FIFA Dış İlişkiler Sorumlusu Jerome Champagne’in bu çabadaki katkısını göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum.
Bu önemli çağrıya Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu başkanı Hasan Sertoğlu, geçici anlaşmada kağıt üzerinde verilen hakların uygulamaya konulması halinde KOP’a üyelik için müracaat edeceklerini bir mektup ile FIFA başkanı Blatter’e bildirildiğini belirtti.
5 Kasım 2013 tarihinde FIFA başkanı Blatter başkanlığında Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile Kıbrıs Futbol Federasyonu arasında geçici olarak imzalanan anlaşmayı bir kez daha anımsayalım.

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) ile Kıbrıs Rum Futbol Federasyonu (KOP) arasında imzalanan ve KOP'un resmi sitesinde yer alan ortak metin şöyle:

Düzenlemeyi yöneten prensipler şöyle:

- Kıbrıs'ta futbolun birleşmesi, güven, ortak saygı ve iyi niyeti beraberinde getirecek.

- Düzenleme, uluslar arası sporun ilkeleri ile birlikte, FIFA ve UEFA'nın tüm yönetmelik ve tüzüklerine tam bağlılığı içerecek.

Anlaşma sadece futbol için geçerli olacak. Kıbrıs'taki siyasi soruna çözüm bulunana kadar emsal olacak.
İki taraf arasında imzalanan metinin parametreleri şöyle:
1. KTFF, KOP'un yönetmelik ve tüzüklerine uygun olarak KOP üyeliği için başvuru yapacak. KTFF'ye üye tüm kulüpler dolaylı olarak KOP'un üyesi olacak.

2. KOP, KTFF'nin kapasite ve yetkilerini tanıyacak, kendi üyeleri arasında, uluslar arası sporun ilkeleri ve FIFA ile UEFA'nın tüm yönetmelik ve tüzüklerine bağlı kalarak şampiyona organize etmek de buna dahil olacak. KOP yönetimi, komite kurup, Kıbrıs Türk futbolundaki sorunları ele alacak ve Kıbrıs Türk futbolu ile ilgili kararlar alabilecek. Komitenin alacağı tüm kararlar KOP yönetimin onayına tabi olacak.

3. KTFF, KOP'un onaylanmış üyesi olacağı için, Genel Kurul toplantılarına ve KOP Yönetim Kurulu'nda temsiliyet hakkı olacak. KOP ise KTFF'nin genel toplantılarını izlemek ve gözlemci olarak katılma hakkına sahip olacak.

4. Anlaşmanın gelişmesi için KOP ve KTFF kalıcı bir organizasyon komitesi kurmayı kabul ederler. KOP ve KTFF'den dörder kişinin katılacağı bir İzleme Komitesi kurmayı kabul ederler. Bu komite yapılacak olan anlaşmanın gelişmesinin devam etmesi için takip edilecek maddeler şunlardır:

• Kıbrıslı Türklerin KOP Genel Kurulu, Yönetim Kurulu ve diğer komitelerdeki temsiliyeti
• Futbolcuların transferlerinin ve statülerinin düzenlenmesi
• KOP organizasyonlarında yer almak
• FIFA ve UEFA'nın gelişim programlarına katılım ve yer alma
• Kıbrıs Türklerinin uluslararası dostluk müsabakaları
• UEFA'nın bölgesel kupalarında yer alma
• Kıbrıslı Türklerin UEFA Antrenörlük Diplomaları alması
• Merkez Hakem ve Gözlemciler
• Kıbrıslı Türklerin KOP'ta değişik görev alımları

Yukarıdaki konularla ilgili Organizasyon Komitesi'nin alacağı bütün kararlar KOP ve KTFF'nin onayına bağlıdır.
Bu noktada, top Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, Kıbrıs Futbol Federasyonu veya FIFA’da mı? Varın, buna karar verin.
                                                                                                                                                           
Nostalji: Galatasaray’a ilk golü atan futbolcu Erdoğan  Aşardağ 
Tarih, 16 Mart 1961. Yer Taksim  Stadı. Türkiye’nin ünlü takımlarından Galatasaray özel karşılaşmalar yapmak için, Gençlik Gücü’nün davetlisi olarak Kıbrıs’a geliyor.
Bu kadar güçlü bir takıma karşı, Gençlik Gücü diğer takımlardan takviye alıyor. Takviye alınan futbolcular arasında Çetinkaya’da yetişen ancak, Mağusa Türk Gücü’ne transfer olan golcü futbolcularından Erdoğan Aşardağ’da var.
Galatasaray’da ise, kalede Turgay Şeren, Türkiye liglerinin fırtına gol kıralı, taçsız kıral merhum Metin Oktay, Suat Mamat, İsfendiyar Açıksöz gibi ünlü futolcular var.
Karşılaşmaya, Galatasaray’ın hızlı başlaması beklenirken, takviyeli Gençlik Gücü hızlı başlıyor ve daha beşinci dakikada gelişen atakta topla buluşan Erdoğan Aşardağ, müthiş bir vuruşla topu Türkiye’de Berlin Panteri olarak anılan kaleci Turgay Şeren’in koruduğu kalenin tavanına adeta çakıyor.

Bu yazı toplam 1168 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar