1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 2014 Dünya'da böyle geçti
2014 Dünyada böyle geçti

2014 Dünya'da böyle geçti

2014'te dünyanın farklı bölgelerinde savaş, çatışma, siyasi kriz, terör saldırıları ve doğal afetler yaşanırken, Suriye'deki iç savaş, IŞİD terör örgütünün saldırıları ve Ukrayna'daki çatışmalar dünya gündeminde öne çıktı.

A+A-

2014'te dünyanın farklı bölgelerinde savaş, çatışma, siyasi kriz, terör saldırıları ve doğal afetler yaşanırken, Suriye'deki iç savaş, IŞİD terör örgütünün saldırıları ve Ukrayna'daki çatışmalar dünya gündeminde öne çıktı.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Mısır'da darbe karşıtlarının yargılanması, Irak, Afganistan, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaşanan çatışma ve terör olayları ile Batı Afrika ülkelerinde 6 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Ebola salgını, yıla damga vuran diğer olaylar oldu.

Suriye'deki iç savaş 2014 yılında da devam ederken, ülkedeki çatışmalarda ölenlerin sayısı 200 bini geçti, 3,3 milyon Suriyeli ise sığınmacı durumuna düştü.

Dikkat çekici bir diğer gelişme de Ukrayna'da yaşandı. Ukrayna hükümetinin Avrupa Birliği ile yapacağı ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine başlayan protestolar kısa sürede siyasi krize dönüştü. Hükümet yanlıları ve karşıtları arasında yaşanan gerilim Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesiyle sonuçlanırken, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ülkenin doğusunda ve Kırım'da bağımsızlık ilan etti. Kırım parlamentosu, Başbakan Anatoliy Mogilev'i görevden alarak yerine Rus Birliği Partisi Başkanı Sergey Aksenov'u atadı ve bağımsızlık referandumu kararı aldı.

Kırım'da Rusya'ya bağlanma konusunda silahların gölgesinde yapılan referandumdan yüzde 96,7 oranında evet oyu çıktı. Uluslararası kamuoyu tarafından hukuk ihlali olarak nitelendirilen referanduma usulsüzlükler damga vururken Kırım Seçim Komisyonu katılımın yüzde 83,1 olduğunu açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulması anlaşmasını imzaladı.  Böylelikle, Kırım ve Sivastopol resmen Rusya'ya bağlandı. Başta AB ve ABD olmak üzere uluslararası kamuoyu Kırım'ın ilhakına sert tepki gösterdi. Rusya'ya yaptırım kararı alan AB, Rus gazını Avrupa'ya aktarması düşünülen Güney Akım projesini iptal etti.

2014'ün ikinci çeyreğinde hem Ortadoğu hem de Ukrayna'da çatışmalar hız kesmedi. Terör örgütü IŞİD bu dönemde Irak'ta Musul'u ele geçirdi. Ukrayna'da ordu ile ayrılıkçıların çatışmalarında çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Bir taraftan da kazalar ve doğal felaketler dünyanın dört bir tarafında binlerce can aldı.

Güney Kore’deki feribot kazası, Filistin’de varılan milli mutabakat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenilere yönelik barış mesajı, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs’ı ziyareti, AA’nın Suriye’de yaşanan işkenceyi ortaya koyan fotoğrafları yayınlaması, Tayland’da sıkıyönetim ilan edilmesi gibi olaylar 2014 yılının ikinci üç aylık dönemine damgasını vurdu.

Nisan, mayıs ve haziran aylarında Afganistan’da toprak kayması felaketi, Mısır’da Sisi’nin Cumhurbaşkanı seçilerek görevine başlaması, Balkanlar'da sel felaketi ve ardından toplu mezarların ortaya çıkması, iç savaşın yaşandığı çalkantılı bir dönemden geçen Ukrayna’da Poroşenko’nun yemin ederek görevine başlaması en önemli gündem maddelerini oluşturdu.

Yılın üçüncü çeyreğinde, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde çatışmalar çıktı, saldırılar düzenlendi. Ülkelerdeki iç karışıklıklar, dünya siyasetine de yön verecek şekilde etkisini artırdı.

Temmuz, ağustos ve eylül aylarında IŞİD'e karşı mücadele etmek amacıyla ABD liderliğinde koalisyon kurulması ve IŞİD hedeflerinin havadan bombalanmaya başlanması, İsrail ordusunun Gazze'ye saldırıları, aralıksız süren Suriye'deki iç savaş, ABD yönetimi ve Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırım kararları, ABD’nin Missouri eyaletinin St. Louis şehrinde polisinin siyahi bir genci öldürmesi üzerine doğan tepkiler ve çıkan olaylar, Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği iddiası, Batı Afrika'daki Ebola salgını en önemli gündem maddelerini oluşturdu.

2014'ün son çeyreğinde ABD, Rusya, Ortadoğu ve Pakistan başta olmak üzere dünyada önemli gelişmeler yaşandı. ABD'de 8 yıl aradan sonra Cumhuriyetçiler Senato'da çoğunluğu elde ederken, Ferguson olayları, ülkede yeniden siyahilere yönelik ırkçılık tartışmalarının ana gündeme oturmasına neden oldu.

Arap Baharı'nın etkilediği önemli ülkelerden Tunus'ta demokratik seçimlerin gerçekleştirilmesi, İsrail'in Mescid-i Aksa'da ibadet edilmesine yönelik baskıları da artarak devam etti.

Rusya'nın, Avrupa'ya gaz sağlayacak Güney Akım projesini iptal etmesi, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un Türkiye ziyareti, Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ziyad Ebu Ayn'ın İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybetmesi ve CIA'nın işkencelerini ortaya koyan rapor son çeyreğin önemli başlıkları olarak ön plana çıktı.

Batı Afrika ülkelerinde 6 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Ebola salgını 2014 yılının öne çıkan olayları oldu. Suriye'deki iç savaş 2014 yılında da devam ederken, ülkedeki çatışmalarda ölenlerin sayısı 200 bini geçti, 3 milyondan Suriyeli ise sığınmacı durumuna düştü.

Pakistan'da Taliban tarafından bir okula düzenlenen baskın sonucunda 145 kişinin hayatını kaybetmesi ise sadece 2014'ün değil, son yılların en büyük terör eylemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

(AA)

Bu haber toplam 1519 defa okunmuştur