1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 2013 yılı Mahkemeler Raporu dikkat çekici
2013 yılı Mahkemeler Raporu dikkat çekici

2013 yılı Mahkemeler Raporu dikkat çekici

Mahkemeler 2013 Yılı Faaliyet Raporu verilerine göre son bir yılda 1040 adet aile davasından 818’i boşanma davası ile gerçekleşirken, bu boşanma davaları neticesinde 863 çocuk etkilendi

A+A-

Didem MENTEŞ
2013 yılı Mahkeme Raporu, suç oranlarının yanı sıra ‘Boşanma Davaları’nın da arttığını ortaya koydu…
Özellikle bir yıl içerisinde 818 boşanma davası gerçekleşirken, 863 çocuk bu boşanmalardan olumsuz etkilendi.
İlginç verilerin ortaya çıktığı Mahkeme Raporu’nda, 16 yaş altındaki suçlu sayısı endişe verici rakamlara ulaşırken, Ağır Ceza Mahkemeleri’nin yoğun şekilde gündemini oluşturan dava sayıları ve çeşitleri de dikkat çekti. Yıllardır azalmayan uyuşturucu suçları yine ilk sırada yer alırken, ‘hırsızlık’ suçlarının da ciddi boyutta ulaştığı görüldü.
Yıllardır adli olaylardaki bazı aksamalarda kendisini gösteren Adli Tıp Kurumu’nun eksikliği mahkemelere de yansıdı. Toplam 435 adli ölüm tahkikatından 299’u askıda kaldı.

‘Şiddetli’ geçimsiziz!
Evliliklerin son yıllarda çok kısa sürdüğü acı bir gerçek olarak rapora yansıdı.
Evlilikleri en az bir yıl süren ve anlaşmalı ayrılan 589 çiftin olduğu raporlara yansırken, boşanma nedenlerinin başında şiddetli geçimsizlik geldi.
Bir yıl içerisinde 191 kişinin bu nedenden dolayı ayrıldığı görüldü. En fazla 6 ile 10 yıl evli olan çiftlerin boşandığı gözlemlendi. Bu yıllar arasında evli kalan ancak boşanma davası görülen 211 dava oldu. Toplamda ise 818 boşanma davasının karara bağlandığı raporda yer aldı.
863 çocuk boşanma davalarından etkilendi
 

94 ‘Genç Suçlu’
2013 yılında 16 yaşından küçük suç işleyenlerle ilgili olarak mahkemelerde 71 dava oluştu. Bir önceki yıldan askıda kalanlarla birlikte yıl içerisinde neticelenen 66 davadan 94 genç suçlu çeşitli suçlardan itham edildi. Tümü mahkum olan gençlerden 87’si erkek 7’si kız olarak kayıtlara geçti.

Uyuşturucu ve hırsızlık davaları artışta
Uyuşturucu suçları yine başı çeken suç türleri arasına girdi. 2013 yılında Ağır Ceza Mahkemeleri huzurundaki davaların suç dağılımına bakıldığında, uyuşturucu madde tasarrufu, satma, kenevir yetiştirme gibi suçların ilk sırada yer aldığı ve 209 davanın olduğu görüldü.

Bu haber toplam 2197 defa okunmuştur
Etiketler : , ,