1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle çeşitli sivil toplum örgütleri, mültecilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek gerekli düzenlemelerin ivedi şekilde yapılmasını talep etti.

A+A-

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle çeşitli sivil toplum örgütleri, mültecilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek gerekli düzenlemelerin ivedi şekilde yapılmasını talep etti. 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü ortak basın bildirisinin tam metni şöyle:

"20 Haziran Dünya Mülteciler Günü, zulüm, çatışma ve şiddet tehtidi altında evlerini terketmeye zorlanan kadın, erkek ve çocukların cesaretini, gücünü ve kararlılığını onurlandırmaya adanmıştır.
Dünyanın birçok yerinde savaş, çatışma ve zulüm sürmekte ve milyonlarca insan katlediliyor, işkence görüyor, haksız tutuklamalara ve insanlık dışı muameleye maruz kalıyor. Dünyada zulüm devam ettikçe, insanlar da hayatlarını korumak ve onurlu bir yaşam sürebilmek adına, ülkelerini terketmeye zorlanıyor. Kimse mülteci olmayı seçmiyor.
Kıbrıs’ın kuzeyinde de iç hukukun parçası olan “Mültecilerin Statüsüne İlişkin 1951 Cenevre Sözleşmesi”nin 63. yıldönümü olan 2014 yılında, coğrafyamızda sığınma hakkı hala daha etkin bir şekilde korunmamaktadır.
Mülteci Hakları Derneği’nin kuruluşundan bu yana, her ne kadar konuya ilişkin yetkililerin yaklaşımı bir nebze değişmiş ve bazı hususlara ilişkin iş birliği zemini yaratılmış olsa da hakkın gerekleri tam anlamıyla yerine getirilmemekte ve  ihlaller sürmektedir. Hala daha mülteciler, zulüm görecekleri yerlere sınır dışı edilmeleri riski ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Hala daha mültecilerin ülkeye güvenli girişlerine izin verilmemekte ve ülkeye düzensiz girmeye zorlanmaktadırlar. Ülkeye düzensiz girmeye çalışan mülteciler, insan kaçakçıları tarafından sömürülmekte ve hayatları riske atılmaktadır. 2012 yılında Karpaz açıklarında batan teknede hayatlarını kaybeden ikisi çocuk 7 kişi bu gerçeğin en acı göstergesidir. Tüm bunların yanı sıra, hala daha mülteciler suçluymuş gibi tutuklanıp, yargılanmakta ve hapsedilmektedirler.
Bu bağlamda, aşağıda imzası olan örgütler, sığınmacı ve mültecilerin güvenli bir şekilde ülkeye girişlerinin sağlanması, suçlu muamelesi görmemeleri ve özgürlüklerinin kısıtlanmaması için gerekli yasal ve idari düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını talep eder. 

DAÜ-Sen, Evrensel Hasta Hakları Derneği, Feminist Atölye, Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, Kıbrıs Türk Fransız Kültür Derneği, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, Kuir Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı, Mülteci Hakları Derneği, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı,Toplumsal Cinsiyet ve Azınlıklar Enstitüsü, Türk-Sen."

Bu haber toplam 2307 defa okunmuştur