1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 2 yılda, 3 bin 952 yeni inşaat izni
2 yılda, 3 bin 952  yeni inşaat izni

2 yılda, 3 bin 952 yeni inşaat izni

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği 2013 ile 2014 yılları arasında inşaat dosyalarına yönelik veri bankası oluşturdu

A+A-

 

• Vatandaşlar veya inşaat şirketleri tarafından son 2 yılda alınan 3 bin 952 yeni inşaat izninden 1523’ü tamamlandı, 2 bin 429’unda ise çalışmalar sürdüğü için ekonomiye kazandırılamadı

•  En fazla yapılaşma Lefkoşa ve Gönyeli’de, en az Güzelyurt’ta

•  Nüfusu giderek artan ve ekonomik anlamda da gelişen İskele, ‘yapılaşmanın’ arttığı tek bölge oldu

• Yeni inşaatlarda ilk sırayı konutlar aldı. Son 2 yılda 40 otel ve yurt, 43 tatil köyü, 17 restoran için de inşaat izni istenmesi dikkat çekti

• Müteahhitler Birliği Başkanı Gürcafer:  “3 bin konut atıl durumda”


Ayşe GÜLER

Ülkemiz ekonomisine ciddi katkı sağlayan inşaat sektöründe son 2 yıl içerisinde 3 bin 952 yeni inşaat izni alındı.

Bu inşaatların 1523’ü tamamlandı, 2 bin 429’u ise çalışmaların bitmemesi nedeniyle hala ekonomiye kazandırılamadı.

2013 ile 2014 yıllarını kapsayan dönemde en fazla yapılaşma başkent Lefkoşa’da gerçekleşti. Her yıl yüzlerce göç alan Lefkoşa’da söz konusu yıllarda vatandaşlar veya inşaat şirketleri tarafından 1306 yeni inşaat başlatıldı.

Turizm cenneti Girne’de ise 1224 yeni inşaat için çalışmalar başlarken, bu sayı Mağusa’da 728, İskele’de 378, Güzelyurt’ta ise 314 olarak belirlendi.

Nüfusu giderek artan ve ekonomik anlamda da gelişen İskele, ‘yapılaşmanın’ arttığı tek bölge oldu. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği 2013 ile 2014 yılları arasında inşaat dosyalarına yönelik veri bankası oluşturdu.

Oluşturulan veri bankasında, belediye ve kaymakamlıklara yapılan müracaatların yanı sıra kaç inşaatın tamamlandığı veya yarım kaldığına dair bilgiler de yer alıyor.

Birlik 2015 yılına yönelik de çalışmalarını sürdürüyor.

En fazla konut izni…

Verilere göre yeni inşaatlarda ilk sırayı konutlar aldı. 2 yılda 1581 konut, 743 yardımcı bina, 682 taksimat, 95 imalathane, 310 apartman, 286 parselasyon, 79 ofis ve depo, 76 dükkan, 40 otel ve yurt, 43 tatil köyü, 17 restoran için izinler alındı.

İskele’deki inşaat sayısı arttı, en fazla düşüş Güzelyurt’ta

Son 2 yıl içerisinde dosyalanan inşaat sayılarının bölgelere göre dağılımında sadece İskele bölgesinde artış yaşandı, Lefkoşa, Mağusa, Girne ve Güzelyurt’ta gerileme görüldü.

En fazla gerileme ise Güzelyurt bölgesinde yaşandı.

Verilere göre; 2013’te Lefkoşa’da dosyalanan inşaat sayısı 675 iken, bu sayı 2014’te yüzde 2 gerileme ile 631’e düştü. Mağusa’da ise 2013’te 388 dosya sayısı, 2014’te yüzde 7 düşüş ile 340’a geriledi.

Turizm cenneti Girne’de ise 2013’te 721 inşaat dosyası kaydedilirken, bu rakam bir yıl sonra yüzde 18’lik gerileme ile 523’e düştü.

2013,2014 yıllarında en fazla düşüş yaşanan Güzelyurt’ta2013’te 201 olan dosyalanan inşaat sayısı, yüzde 28’lik gerileme ile 2014’te 115’e düştü.

Diğer bölgelerde yaşanan düşüşe rağmen, tek artış İskele’de yaşandı. İskele’de 2013’te 144 olarak belirlenen dosya sayısı, 2014’te yüzde 24’lük artış ile 234’e yükseldi.

-----------------------------------------------------------------

Lefkoşa ve Gönyeli’ye yönelim var

Başkent Lefkoşa’da son 2 yıl içerisinde konut veya apartmanlar en fazla tercih edilen seçenek oldu.
İşleri nedeniyle köylerden şehre yerleşen vatandaşların sayısındaki artış, çok katlı yapılaşmada yoğunluk yaşanmasına neden oldu.

Özellikle gelişim alanlarının sınırlı olması, apartmanlar yapımlarında yükselişe sebep verdi.
Güzelyurt bölgesinden çok sayıda göç alan Gönyeli’de ise vatandaşların konut uygulamalarını en fazla tercih ettiği, zemin veya iki katlı konut uygulamalarının yaygın olarak arandığı verilerde ortaya çıktı.

Verilere göre, Lefkoşa ve Gönyeli bölgesindeki 1306 inşaatın 718’i bitmezken, 588 ile ilgili çalışmalar tamamlandı.

Kırsal belediyelerde inşaatların tamamlanması düşük

Öte yandan Lefkoşa Kaymakamlığı sınırı içerisinde yer alan Değirmenlik, Alayköy ve Akıncılar’daki inşaat fonksiyonları da raporda yer aldı.

Buna göre söz konusu bölgelerde inşaatların tamamlanma yüzdesinin düşük kaldığı, konut, ticari ve parselasyon yatırımlarında denge olduğu vurgulandı.

3 bölgede 67 adet tamamlanmamış inşaatın bulunduğu, 197 inşaatla ilgili çalışmaların sürdüğü belirtildi. Bu çalışmalar içerinde 98 konut, 4 apartman, 57 adet de ticaret inşaatının olduğu belirlendi.

----------------------------------------------------------------------------------------

Mağusa’da 728 inşaatın 228’i tamamlandı

Verilere göre en fazla konutun yapıldığı yerler arasında yer alan Mağusa’da belediye ve kaymakamlıklara 2013 ile 2014 yılları içerisinde yeni inşaatlarla ilgili 728 izin verildi.

İnşaatların sadece 282’si tamamlanırken, 441’inde çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Söz konusu dönemde en fazla yapılaşmanın yaşandığı bölgeler arasında Mağusa, Yeniboğaziçi ve Tuzla yer aldı.


Girne’de yarım inşaat oranı yüksek

Turizmin incisi Girne’de son 2 yıl içerisinde vatandaşlar en fazla konut yapımını tercih ediyor. Yüksek yapılaşmanın bu yıllarda sınırlı olduğu bölgede, tamamlanmış inşaat oranın düşük olması dikkat çekiyor. Söz konusu dönemde izin makamlarına yapılan başvurular sonucunda 1224 yeni inşaatın yapımına başlandı. Bu inşaatların sadece 370’si tamamlandı.

Bölgelere göre dağılımda ise inşaatların Yukarı Girne bölgesinde yapıldığı görülürken, Ozanköy, Beylerbeyi, Zeytinlik bölgelerinin de ağırlıklı olarak tercih ediliyor.

Girne Belediyesi ve Girne Kaymakamlığı tarafından verilen inşaat izni verilerinde başı konut inşaatları çekti. Söz konusu dönemde Girne’de 497 yeni konut yapılmak için inşaat başlatıldı. Bunun yanı sıra bölgede 89 apartman, 26 dükkan, 231 yardımcı bina, 18 depo ve ofis inşaatı gerçekleşti. Turizm cenneti Girne’de 2013 ile 2014 yıllarını kapsayan dönemde 15 otel ve yurt, 26 tatil köyü için başvuruda bulunuldu.

İnşaatta artış sadece İskele’de

Gelişmekte olan bölgeler arasında yer alan İskele’de ise izin makamlarından 378 inşaat dosyası kayıt altına alındı. Diğer bölgelere göre İskele inşaat uygulamalarında tek artış olan yer oldu.

145 inşaat tamamlanırken, 233 inşaata çalışmalar bitmedi. Yapılan inşaatlar özellikle konut inşatı olurken, yardımcı binaların da fazlalığı dikkat çekti.

2013 ve 2014 yılları arasında İskele’de 162 konut, 137 yardımcı bina, 2 otel ve 6 tatil köyü inşaatı olduğu belirtildi.

Güzelyurt ve Lefke’de konutlarda yoğunluk var

Güzelyurt Belediyesi ve Lefke Belediyesi kayıtlarına göre bölgede son 2 yılda 316 inşaat izni alındı. Bunların 183’ü ile ilgili çalışmalar sürerken, 133 inşaat tamamlandı. İnşaatların 144’ünün konut, 18’inin apartman olduğu belirtildi. Her iki bölgede de konut uygulamalarında yoğunluk olduğu dikkat çekti.

--------------------------------------------------------------------------

MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ NE DÜŞÜNÜYOR?


Müteahhitler Birliği Başkanı Gürcafer: “3 bin konut atıl durumda”

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, şu anda ülkede 3 bin civarında konutun ‘atıl’ durumda olduğunu söyledi.

Gürcafer, Annan Planı döneminden günümüze dek atıl durumda olan 25 bin konuttan, 22 bin konutun ekonomiye kazandırıldığını, geriye kalan konutlar ile ilgili sorunların çözümlenemediğini belirtti.

Atıl durumdaki konutlara yönelik mahkeme süreçlerinin devam ettiğini dile getiren Gürcafer, bu konutların ağırlıklı olarak Girne bölgesinde olduğunu ifade etti.

“Döviz ve mülkiyete yönelik açıklamalar piyasayı olumsuz etkiliyor”

Gürcafer, ekonomiye kazandırılmayan konutların birçoğunun yabancılar tarafından alındığını, bu durumun siyasi olarak zarar verdiğini kaydetti.

İnşaat sektöründe 2015 yılının Ocak ayına kadar bir hareketlenme yaşandığını dile getiren Gürcafer, hem dövizin yükselmesi hem de ‘mülkiyet’ konusundaki açıklamaların piyasayı olumsuz etkilediğine değindi.
Gürcafer, devletin söz konusu durum ile ilgili birçok noktada katkı yapabileceğine işaret ederek, atıl konutlar ve arazilerine yönelik araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

“2007 yılında sorunu çözmek daha kolaydı.  O zaman çözüm yetkililere önerileri götürmüştük. Bu durumu hastalık gibi düşünürsek, erken teşhiste çok daha başarılı olma şansı vardır. Ama hastalık kronik hale gelirse hastalık tedavi etmek daha da zordur.Buna rağmen geç de olsa çalışma yapılmalıdır” diyen Gürcafer, birlik olarak oluşturdukları veri bankası ile sektörün profilini günlük olarak takip edebileceklerini belirtti.

Gürcafer, ikinci aşamada atılı durumda olmayan, stoktaki inşaatlarla ilgili çalışma yaparak, bunlarla ilgili verileri de 1 veya 2 ay içerisinde kayıt altına alacaklarını sözlerine ekledi.

 

Bu haber toplam 3047 defa okunmuştur