1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 2 yıl hapislik cezası
2 yıl hapislik cezası

2 yıl hapislik cezası

Lefkoşa Ağır Ceza Heyeti, 12 kök hintkeneviri türü uyuşturucu madde yetiştirerek ticaretini yapmaya çalışan sanık Eyüp Baytekin’i acımadı.

A+A-

 

Didem MENTEŞ

Lefkoşa Ağır Ceza Heyeti, adaya çalışmak maksadıyla gelen ama uyuşturucu ziraatı yaparak, satışını yapan Eyüp Baytekin isimli sanığa acımayarak 2 yıla mahkum etti. Yedidalga köyündeki ikametgahında 12 kök hintkeneviri türü uyuşturucu madde yetiştirerek, ticaretini yapmaya çalışan Sanık Eyüp Baytekin, dün yargılanmak üzere mahkemeye çıkarıldı. 21 Temmuz 2014 tarihinden itibaren Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak bulunan Sanık Eyüp Baytekin, ‘uyuşturucu ithal ve tasarruf’ suçlarından yargılandı.
Başkanlığı’nda Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi’den oluşan Ağır Ceza Heyeti’nin baktığı davada, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına Savcı Ahmet Varol ve Savunma Makamı hazır bulundu. Heyet adına dava kararını Başkan Ömer Güran okudu. Güran, sanık Çelik’i kendi ikrarı ve İddia Makamı’nın ileri sürdüğü olgular ve emareler ışığında aleyhine getirilen davalardan suçlu bulup mahkum ettiklerini açıkladı.

12 kök ziraat etti
Güran, 18 Temmuz 2014 tarihinde Narkotik ekiplerinin ‘uyuşturucu ticareti’ yapıldığı sırada tespit ettiği sanık Baytekin’in evinde gerçekleştirdiği aramada 1 kilo 430 gram 710 mg ağırlığındaki (12 kök) hintkeneviri türü uyuşturucu maddeyi bularak Baytekin’i tutukladığını aktardı.
Başkan Ömer Güran, sanığın Türkiye’den hintkeneviri türü uyuşturucu maddenin tohumlarını adaya ithal ederek, ziraatını yaptığını belirterek, KKTC ‘ye işlemek için gelen bir kişinin böyle bir yola girmesinin haliyle hoş karşılanacak bir durum olamadığını aktardı.

“Ağır cezalar verilmesi şart”
Uyuşturucu suçlarının gerek basından gerekse mahkemeler huzurunda görülen davalardan oldukça arttığını ve artmaya devam eden suç türlerinden olduğunun üzülerek görüldüğünü söyleyen Güran, haliyle bu yaygın suçların durdurulmasında mahkemelere de çok büyük görevler düştüğünü vurguladı. Bu tür suçlara ibret verici ağır cezalar verilmesinin altını çizen Ömer Güran, yaygın olan bu suçlar ağır cezalarla önlenebileceğini belirtti. Bu tür suçları önleme bakımından, suçu işleyenlere fazla değer verme, hoş görülü ve bağışlayıcı davranmanın kimseyi doğru yöne göndermeyeceğini söyledi.

“15 yıla kadar hapislik içeren suçlar”
Güran, bedensel ve ruhsal olumsuz etki eden uyuşturucu suçlarının bugüne kadar yayılmasının ve önlenmesi konusunda mahkemelerin dikkatli olması gerektiğini aktardı.
Toplum içinde bu suçu işleyenler ve işlemeye eğilimli olan kişilerin caydırıcı ve daha büyük acılar çekilmesini önleme niteliğinde olunması gerektiğini belirten Ömer Güran, verilecek cezalar sonucunda ‘bizim de cezamız büyük olacak, bundan uzak durmalıyız” denilmesinin sağlanması gerektiğini aktardı. “Ne var yatar çıkarız” denilmemesi gerektiğini söyleyen Güran, bu tür suçların 15 yıla kadar hapislik cezası içerdiğini vurguladı.

“Ticaretini yapmak ağırlaştırıcı bir suç”
Sanık Eyüp Baytekin’in söz konusu uyuşturucunun ticareti ve dağıtımını yapmasının ağırlaştırıcı nedenler arasında olduğunu söyleyen Yargıç Ömer Güran, hintkeneviri türü uyuşturucu madenin 1 kilo 430 gram 710 mg olduğu ve hatırı sayılı bir miktar olduğunu belirtti. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Ömer Güran, sanık aleyhine ve lehine olan tüm hususları değerlendirdiklerini belirterek, suçlu bulunduğu davalardan 2 yıl hapislik cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Bu haber toplam 3987 defa okunmuştur