1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 19 Temmuz olayları: Polise tazminat cezası
19 Temmuz olayları: Polise tazminat cezası

19 Temmuz olayları: Polise tazminat cezası

19 Temmuz 2011’de dönemin TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaya gelişini ve “Ankara’dan dayatılan politikaları protesto etmek amacıyla” KTHY binası önünde yapılan eylemde polis tarafından darp edilen Nevzat Hami açtığı ‘tazminat’ davasını kazandı.

A+A-

Didem MENTEŞ

19 Temmuz 2011’de dönemin TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaya gelişini protesto etmek amacıyla KTHY binası yapılan eylemde polis tarafından darp edilen Nevzat Hami, polis memuru Gürsel Gündüzler ve Polis Genel Müdürlüğü’ne açtığı ‘tazminat’ davasını kazandı.

15 Ekim’de açıklanan kararda, Mahkeme, hem polis teşkilatını hem de darp eden polis memurunu hatalı bularak 27 bin 200 TL ve yasal faiz olmak üzere maddi tazminata hükmetti.

Hatırlanacağı üzere 19 Temmuz 2011’de dönemin TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaya gelişini ve “Ankara’dan dayatılan politikaları” protesto etmek amacıyla KTHY binası önünde toplanmış, eylemcilerle polis arasında arbede yaşanmıştı. Arbede sırasında bazı eylemciler darp edilmiş, bu görüntüler basına yansımıştı.

Polili: “Mahkeme davalıyı haklı buldu”

Davayla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Avukat Öncel Polili, 19 Temmuz 2011’de Nevzat Hami’nin tutuklandığını hatırlatarak, Hami’nin tutuklanırken darp edildiğini anımsattı.

Polili, davalı polis memuru Gürsel Gündüzler’in olaylar esnasında kendisine şişe attığı için Nevzat Hami’yi tutukladığını iddia ettiğini söyledi.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde açtıkları davanın 15 Ekim’de Yargıç Mine Güçlüer tarafından karara bağlandığını belirten Polili, kararla ilgi bilgiler verdi: Biz Nevzat Hami tutuklanırken darp edildiği, özgürlüğünden mahrum kaldığı, ve haksız yere tutuklandığını iddia ettik. Ayrıca polisin müdahalesinin de yasa dışı olduğundan dolayı gösteri özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün de ihlal edildiği iddiasında bulunduk. Mahkeme tüm bu hususları kabul etti. Mahkemenin ayrıca Nevzat Hami’nin tutuklu kaldığı süre içerisinde polisin soruşturma yapması gerektiğini ancak bu soruşturmayı da yapmadığını, keyfi bir şekilde Hami’nin özgürlüğünden mahrum bıraktığını da kabul etti.”

Mahkeme, Nevzat Hami’yi davasında haklı bularak, polis memuru Gürsel Gündüzleri ve Polis Teşkilatı’nı 27 bin 200 TL tazminata mahkum etti

Tazminat cezası

Avukat Polili, Mahkemenin Nevzat Hami’yi davasında haklı bularak, ortak sorumlu olan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Polis Teşkilatı ve polis memuru Gürsel Gündüzleri 27 bin 200 TL ve yasal faiz olmak üzere maddi tazminata karar verdiğini söyledi.

6 eylemci beraat etmişti

Hatırlanacağı üzere yine 19 Temmuz 2011 günü polis arasında yaşanan arbede soncunda ‘polisi darp’ ve ‘görevinden men etme’ suçundan tutuklanan ve hakkında dava açılan 6 eylemcinin lehine sonuçlanmıştı. 8 Eylül 2014 tarihinde Yargıç Hale Ahmet Raşit, 6 sanığı suçsuz bularak beraat etmelerine karar vermişti. Yargıç, özellikle dönemin Lefkoşa Polis Müdürü Pervin Gürler dahil olmak üzere davada yer alan 12 polisin çelişkili’ ifadelere yer verdiği ve tahkikat memurunun soruşturmaya yeterli özeni göstermediğini dile getirmişti.
Ayrıca “Yasal mevzuat çerçevesinde incelediğim huzurumdaki tüm şahadet ışığında 19 Temmuz tarihinde KTHY binası önünde anayasal toplantı ve gösteri ve ifade özgürlüğü haklarını kullanan sanıkların da içerisinde bulunduğu topluluğun, astığı pankartı almak için hareket eden polisin darp ve görevinden men edildiğini iddia ettiği esnada yasal görev ve yetkileri kapsamında hareket etmediği hususuna” bulgu yapmıştı.
Sanıklar Bülent Kurt, Ahmet Cenkler, Şevki Yoldaş, Salih Batak, Mustafa Keleşzade ve Nevzat Hami hakkında getirilen ‘polisi darp’ ve ‘polisi görevinden men etme’ davaları, İddia Makamı’nın sanıkları mahkum edilebilmesiyle ilgili yeterli şahadet sunamadığına vurgu yapılarak, beraat kararı çıkmıştı.

 

yeniduzen-satin-aliniz-967.jpg

 

Fotoğraf :Arşiv

Bu haber toplam 8293 defa okunmuştur
İlgili Haberler