1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “188 km hızla gittiğimi kabul etmiyorum”
“188 km hızla gittiğimi kabul etmiyorum”

“188 km hızla gittiğimi kabul etmiyorum”

26 yaşındaki Asya Rıdvanoğlu’nun feci şekilde hayatını kaybettiği trafik kazasıyla ilgili davada sona gelinirken, dava tarafların hitaplarına kaldı. Dünkü oturumda ise sanık Ali Zenginses yeminsiz şahadet verdi.

A+A-

Didem MENTEŞ

Asya Rıdvanoğlu’nun ölümüyle ilgili davada sanık kürsüsünde oturan Ali Aziz Zenginses, mahkemede beyan verdi. Zenginses, “188 km hızla gittiğimi kabul etmiyorum” diyerek, hızının daha az olduğunu savundu. “Kızı 3-4 metre kala gördüm, her şey biranda oldu” diyen Zenginses, “Çarptıktan sonra 15 metre ileride durdum. Kaza sonrası kaçmak isteseydim kaçardım. Korktum ve panik oldum” diyerek kendini savundu.

Lefkoşa’da Kermiya bölgesinde 31 Ağustos günü meydana gelen ve 26 yaşındaki Asya Rıdvanoğlu’nun feci şekilde hayatını kaybettiği trafik kazasıyla ilgili davada sona gelindi. Dünkü celsede sanık Ali Zenginses Mahkemede yeminsiz şahadet verirken, Savunma Avukatı mahkemeye 2 tanık dinletti. Tanıkların ardından sona gelinen davada,  Mahkeme, iddia ve savunma makamının hitaplarını yapmak üzere oturumu 30 Mart Pazartesi günü saat 09:30’a erteledi.

Son tanıklar dinlendi
Başkanlığı’nda Ömer Güran, Kıdemli Yargıç melek Esendağlı, Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi’den oluşan Ağır Ceza Heyeti, huzurunda görüşülen davada, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına davayı yürüten Kıdemli Savcı Ergül Kızılokgil ve sanığı temsilen Avukatı Altan Erdağ ve Avukat Ezer Özsoy mahkemede hazır bulundu. İddia Makamının geçen celsede son tanıklarını dinleterek davasını kapattığı duruşmaya dün Savunma Makamının tanıklarını dinletmesiyle devam etti.

Savunma, ilk olarak sanık Ali Aziz Zenginses’in sanık kürsüsünden yeminsiz beyan vereceğini söyledi. Zenginses’in ardından ilk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde öğretin üyesi olan ve trafik kazalarıyla ilgili bilir kişi olan Doç. Dr. Erhan İlhan Konukseven ile sanık Ali Zenginses’in Göz Doktoru Tünay Beton şahadet verdi.


Sanık: “Talihsiz kaza meydana geldi”
Sanık Ali Aziz Zenginses, sanık kürsüsünden yeminsiz beyan verdi. Zenginses, “188 km hızla gittiğimi kabul etmiyorum” diyerek, hızının daha az olduğunu savundu. “Kızı 3-4 metre kala gördüm, her şey biranda oldu” diyen Zenginses, “Kız önüme atladı ve talihsiz kaza meydana geldi.
Çarptıktan sonra 15 metre ileride durdum. Kaza sonrası kaçmak isteseydim kaçardım. Kaza mahalline dönmek istedim ama aşırı şekilde korktum ve panik oldum. Çok üzgünüm ” diyerek kendini savundu.

“Bir insanın bu hale gelmesi için 100 km'den hızlı olması gerekir”
Daha sonra Savunma Avukatının ilk tanığı olan ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nde öğretin üyesi olan ve trafik kazalarıyla ilgili uzman olan Doç. Dr. Erhan İlhan Konukseven şahadet verdi.  Doç Dr. Erhan İlhan Konukseven ise kaza yapan aracın süratiyle ilgili hazırladığı raporu mahkemeye sundu.

Konukseven, ilk olarak Köseoğlu marketten alınan olay gecesi görüntülerini ve daha sonra gündüz alınan ayni kamera görüntülerini incelediklerini, daha sonra da arabanın teknik özelliklerini ele aldıklarını kaydetti. Çemberden çembere caddenin uzunluğunu bin 20 metre olarak hesapladıklarını kaydeden Konukseven, çemberden kazanın olduğu yere olan mesafenin 733 metre olarak hesapladıklarını belirtti.

Sanığın kullandığı arabanın 2007 model olduğunu ve yıpranma payını da hesaba kattıkları zaman, sanığın saatte 20 km süratle çembere girdiği zaman, çarpma noktasına kadar olan mesafeye kadar en fazla 125 ile 135 km ulaşabileceğini hesapladıklarını belirten Konukseven, aracın bu mesafede daha fazla sürate ulaşamayacağını kaydetti. Konukseven daha sonra, iddia makamaının sorularını yanıtladı. İddia makamının “eğer çembere daha süratli girilirse bu hız değişir mi sorusuna, Konukseven “evet değişir, ancak bu aracın daha süratli çembere girme olasılığı düşük” şekliden yanıt verdi.

İddia makamının “ olay sonrası aracın çarptığı kızın fotoğraflarını gördünüz mü?” sorusuna ise “evet gördüm, bir insanın bu hale gelebilmesi için aracın 100 km den hızlı olması gerekir şekliden yanıt verdi. Savcı, “135 km hızla giden bir araç 15 metre ilerde durabilir mi” sorusuna ise “hayır” yanıtı verdi.

Doktoru konuştu
Dr. Tünay Beton, tek göze sahip olan birisinin 1.62 boyunda 43 metre genişliğinde bir insanı görebileceğin belirterek, 0.4 gözü gören bir kişiye gözlük ve lens tedavisi uygulandığını aktardı. 20 yaşında bir gencin Akademisyon yapabilecek bir durumda olduğunu (göz merceğinin bakılan cismin uzaklığının ve yakınlığına göre incelip kalınlaşması) belirten Doktor, 40 yaş üzerindeki kişilerde bu durumun azaldığını belirtti.

Dr. Tünay Beton, alkol alan, kız arkadaşıyla kavga edip, hızlı araç süren bir kişinin karşısındaki 1.62 boyundaki bir objeyi gözlüksüz de görebildiğin, 24 metre uzaklığındaki araba plakasını okuyabileceğini savundu.

Bu haber toplam 6330 defa okunmuştur