1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 13 yılda 72 CİNAYET
13 yılda 72 CİNAYET

13 yılda 72 CİNAYET

Kuzey Kıbrıs’ta 2001’den 2014 yılına kadar 72 cinayet işlendi, 78 kişi bu cinayetlerde can verdi. 58 cinayet aydınlandı, 14 cinayet ise faili meçhul kaldı

A+A-

Didem MENTEŞ

Kuzey Kıbrıs’ta, son 13 yılda 72 cinayet sonucu 78 kişi hayatını kaybetti. 58 cinayet olayı aydınlanırken, 14 cinayet ise faili meçhul kaldı.
Cinayetler sonucunda ikisi çocuk olmak üzere 52 erkek hayatını kaybederken, 26 kadın da cinayete kurban gitti.
Cinayetlerde dikkat çeken önemli noktalardan biri de son iki yıl içerisinde ‘av tüfeği’ ile meydana gelen ölümlerde artış yaşanması oldu.

Cezalar arttı
6 cinayet mafya hesaplaşmasından, 9 cinayet karı-koca arasında meydana gelirken, onlarca çocuk öksüz kaldı. Aşk ve kıskançlık meselelerinden ise 12 cinayet meydana geldi, 9 kadın öldürüldü.
Cinayet suçlarının artışı, müebbet hapis cezasının süresini de artırdı. Özellikle müebbet hapis cezası ile yargılanan kişilere artık 40 yıl hapis cezaları verilmeye başlandı.

Mağusa ve Lefkoşa cinayetlerin başını çekiyor
2001 yılında 4, 2002’de 7, 2003’te 8, 2004’te 9,2005’te 6, 2006’da 7, 2007’de 4, 2008’de 3, 2009’da 5, 2010’da 4 cinayet, 2011’de 4, 2012’de 3, 2013’de 3 cinayet ve 2014’de ise 5 cinayet gerçekleşti.
Son 13 yıl içerisinde en fazla cinayet Mağusa bölgesinde işlenirken, ikinci sırada da Girne bölgesi yer aldı. Mağusa bölgesinde 19, Girne’de 17, Lefkoşa’da 18, Güzelyurt’ta 9,  Lapta’da 5, Karpaz’da 3 ve İskele bölgesinde de 1 cinayet işlendi.

Cinayetlerde ateşli silah tercihi
İşlenen 72 cinayetin büyük bir çoğunluğunda ateşli silah kullanıldı. Özellikle son yıllarda ‘av tüfeği’ ile meydana gelen cinayetler dikkat çekti.
Cinayetlerdeki sebeplerin başını mafya hesaplaşması, alacak verecek meselesi, soygunlar çekti.  Bıçakla işlenen cinayetler de dikkat çekici boyutta.
Zehirleyerek öldürmelerde de artış görüldü. Cinayetlerde boğma olayları da meydana gelirken,  72 cinayetin 6’sı boğma ile gerçekleşti.

Aile içi şiddet
Son 13 yıl içerisinde aile içi şiddet olaylarının da artış göstermesi dikkat çekti. Aile içi şiddet, kavga ve tartışmalar da cinayetlere neden oldu. Bu cinayetler sonucu onlarca çocuk yetim kaldı.

12 cinayet aydınlatılamadı
2001’den günümüze kadar işlenen 72 cinayetten sadece 58’i aydınlandı.  Ancak bıçaklanarak öldürülen; Rasiha Mehtap, İzzet Topal ve Fatih Ergün’ün, otomobilinin içinde iple boğularak öldürülen Ali Kılıç, 7 kurşunla yaşamına son verilen işadamı Mehmet Reis’in ve bıçaklanarak öldürülen ve yaklaşık bir hafta sonra ölü olarak bulunan Dr. Erol Küfi ile Metin Ergülen’in, Güzelyurtlu ailesi, Zekai Kalendar’ın, Jübile Döviz Bürosu’nun sahibi İbrahim Gazi Lefkonuklu’nun, Ali Argünden’in ve Mehmet Emin ‘Koreli’nin katilleri ise bulunamadı.

 

-----------

2014 yılında 5 cinayet

2014 yılının ilk cinayeti Mağusa- Yeniboğaziçi bölgesinden geldi. 21 Ocak’da Mardinli Ahmet Aybak’ı zehirleyerek öldüren ve kireçleyerek baş aşağı vaziyette Yeni Boğaziçi bölgesinde Crystal Rocks Otelin yakınlarına 2 metre genişliğinde ve 1.34 cm derinliğindeki bir çukura gömmesiyle meydana gelmişti. Olayla ilgili katil zanlıları İbrahim Maraşlı ve Mustafa İlhan Tuncay tutuklanmıştı.

18 Haziran günü Polis Teşkilatı polis çavuşu Mehmet Bayraktar’ın ölümüyle sarsıldı. Kuruova’daki evinin balkon kısmında ölü vaziyette bulunan Bayraktar’ın ilk olarak intihar ettiği duyuruldu ancak ileriki soruşturma neticesinde Bayraktar’ın av tüfeğiyle vurularak öldürüldüğü tespit edildi. Olaydan kısa bir süre sonra köy halkından ve akrabalardan bazıları tutuklanırken, son olarak Bayraktar’ın kayınpederi Mehmet Vechi tutuklandı. Vechi, polisteki soruşturması sürerken, tutukluluk esnasında kendisini merdiven boşluğundan atarak intihar etti.

26 Haziran’da, Gönyeli’de sakin Hüseyin Selçuk Öksüzoğluları, ‘daha önce gönül ilişkisi olduğu iddia edilen’ 35 yaşındaki Filiz Sayar isimli kadına, 3 el ateş ederek öldürdükten sonra 1 elde kalbine sıkarak intihar etmişti.

4 Ağustos’da, Değirmenlik’te kocası ile oğlunu ayırmaya çalıştığı sırada av tüfeği ile vurularak hayatını kaybeden Necla Çağdaşoğluları’nın öldürülmesiyle ilgili eşi Ördel Çağdaşoğuları tutuklanmıştı. Mahkeme tarafından sanığın eşini kaza ile öldürdüğü tespit edilmiş ve 2 yıl ceza almıştı.

12 Eylül’de, Lefkoşa- Güzelyurt anayolu üzerinde bulunan Harem Gece Kulübü’nde çalışan Hüseyin Demiri ve konsomatris Sıham Benchargui, askeri subay olan Kubilay Güler tarafından öldürülmüştü. ‘Aşk cinayeti’ olarak arşivlere geçen cinayet sonrası Kubilay Güler tutuklanarak davaları görüşülünceye kadar 3 ayı geçmemek kaydıyla Merkezi Cezaevine gönderilmişti. Güler’in ilk tahkikat duruşması Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde sürüyor.

Bu haber toplam 6961 defa okunmuştur
İlgili Haberler