1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 125 milyondan fazla kadın sünnet olmuş durumda
125 milyondan fazla kadın sünnet olmuş durumda

125 milyondan fazla kadın sünnet olmuş durumda

Dünya Sağlık ÖrgütüÜreme Sağlığı Bölümü koordinatörlerinden Dr. Lale Say, dünyada 125 milyondan fazla kadının sünnet olmuş durumda olduğunu ve sadece Afrika kıtasında her yıl 3 milyon kızın, "kadın sünneti" olma riskiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

A+A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Üreme Sağlığı Bölümü koordinatörlerinden Dr. Lale Say, dünyada 125 milyondan fazla kadının sünnet olmuş durumda olduğunu ve sadece Afrika kıtasında her yıl 3 milyon kızın, "kadın sünneti" olma riskiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

"Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü" nedeniyle BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Say, kadın sünnetinin (FGM), sağlık açısından bir yararı olmadığını aksine fiziksel ve psikolojik zararlarının olduğunu belirtti.

Sadece Afrika kıtasında her yıl 3 milyon kadının, "kadın sünneti" olma riskiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Say; kadın sünnetinin, Batı Afrika ve Doğu Afrika'da yaygın olduğunu, Asya'da ve Basra Körfezi'ndeki ise bir kaç ülkede kısmen uygulandığını söyledi.

Say, kadın sünnetinin en yaygın olarak uygulandığı ülkelerin Somali, Gine, Cibuti ve Mısır olduğunu ifade etti.

Afrika'daki 24 ülkenin kadın sünneti uygulamalarına kanunlarla yasak getirdiğini ifade eden Say, 12 gelişmiş ülkede de Afrika'dan gelen göçmenler nedeniyle benzer yasakların uygulandığını belirtti.

Say, dünya genelinde son yıllarda kadın sünneti uygulamalarında azalma görüldüğünü sözlerine ekledi.

(AA)

Bu haber toplam 1420 defa okunmuştur