1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 11 mürettebat gemide mahsur
 11 mürettebat gemide mahsur

11 mürettebat gemide mahsur

İskele Kalecik bölgesinde Togo bandıralı Marina Lome isimli kuru yük gemisi kötü hava koşulları nedeniyle karaya oturdu. Sahilden yaklaşık 20 metre içeride kumluk alana oturan ve yaklaşık 15 derece yan yatan gemide 11 mürettebat ise mahsur kalırken kötü

A+A-

Gamze BAYKUR

İskele Kalecik bölgesinde Togo bandıralı Marina Lome isimli kuru yük gemisi kötü hava koşulları nedeniyle karaya oturdu. Sahilden yaklaşık 20 metre içeride kumluk alana oturan ve yaklaşık 15 derece yan yatan gemide 11 mürettebat ise mahsur kalırken kötü hava koşulları nedeniyle gemiye müdahale edilemiyor. Önceki gece saat 02:00 raddelerinde karaya oturan geminin Boğaz Endüstri ve Madencilik Şirketi’ne (BEM) çimento yapımında kullanılan hammadde boşalttığı ve önceki sabah 07:45 raddelerinde denize açılmak istediği ancak kötü hava koşullarından dolayı Kalecik açıklarına demir attığı ve kötü hava koşullarından dolayı sürüklenerek karaya oturduğu öğrenildi. Geminin karaya oturmasıyla birlikte Çevre Koruma Dairesi ve Kıyı Emniyet ekipleri alarma geçerken, İskele Polis Müdürü Şengül Kadı ile Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek de olay yerine gelerek incelemelerde bulundular.

Gemiye müdahale edilemiyor…
Karaya oturan Marina Lome isimli gemiye kötü hava koşullarından dolayı müdahale edilemiyor. Yaklaşık 80 ton yakıt bulunan geminin gövdesinde oluşabilecek herhangi bir yırtık veya delikten denize yakıt sızıntısı olmasından korkuluyor. Kötü hava şartlarının düzelmesiyle birlikte geminin 24 saat veya 36 saat içinde kurtarılması bekleniyor. Gemide bulunan 11 mürettebatın ise sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Dinçyürek: “Denize yakıt sızması konusunda endişeliyiz…”
İncelmelerde bulunan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek yaptığı açıklamada boyutu belli olmayan üzücü bir olayla karşı karşıya kalındığını belirtti. Dinçyürek, Togo bandıralı Marina Lome isimli geminin BEM’e çimento için hammadde boşalttıktan sonra önceki sabah açıldığını ancak kötü hava şartlarından dolayı sabaha karşı sahile oturduğunu kaydetti. Geminin sahilden yaklaşık 20 metre içeride kumluk alana oturduğunu ve yaklaşık 15 derece yan yattığını belirten Dinçyürek, geminin şuan için tam olarak yan yatmasının bölgedeki zemin şartlarına göre beklenmediğini açıkladı. Dinçyürek “Bizi ilgilendiren en önemli sıkıntı, sürenin uzaması halinde gemide mevcut olan 80 ton yakıtın, geminin gövdesinde açılacak yırtılma veya delikten denize sızması ve kirlilik yaratmasıdır” şeklinde konuşarak duydukları endişeyi dile getirdi.

Gerekli tedbirler alınacak…
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Kıyı Emniyet ve Çevre Koruma Dairesi’nin ilgili birimlerinden bir çok ekibin olay yerinde olduğunu belirterek, Çevre Koruma Dairesi’nin başkanlığında bölgedeki tedbir alabilme imkanı olan tüm birimler ile toplantı yapacaklarını kaydetti. Yapılacak olan toplantıda eldeki imkanların neler olduğu ve çevreye olası bir sızıntı olması halinde nasıl tedbirler alınabileceğini görüşeceklerini belirten Dinçyürek, bölgede AKSA, BEM Tesisleri, Alpet Tesisleri ve K-Pet Tesislerinin bulunduğunu anımsatarak bu tesislerin, herhangi bir sızıntıya karşı kullanabilecekleri imkanları konuşacaklarını açıkladı. Dinçyürek, ayrıca bölgede profesyonel dalış ekiplerinin de bulunduğunu dile getirerek, dalış ekiplerinin de bu süreçte nasıl katkı koyabilecekleri konusunda görüşeceklerini söyledi.

“Mürettebatlar arasında herhangi bir yaralanmamanın olması sevindirici…”
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Marina Lome isimli kuru yük gemisinde bulunan 11 mürettebat ile sözlü olarak temas kurulduğunu belirterek, herhangi bir yaralanmanın olmayışının sevindirici olduğunu ifade etti. Mürettebatın herhangi bir tıbbi veya insanı yardıma ihtiyaçları olmadığının öğrenildiğini belirten Dinçyürek, geminin ve mürettebatın en kısa zamanda kurtarılacağını dile getirdi.

“Hava şartları gemiye müdahale etmeyi mümkün kılmıyor…”
Mevcut hava şartlarının şuan için gemiye müdahaleyi ve kurtarma çalışmalarının başlamasına izin vermediğini belirten Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Meteoroloji Dairesi’nin verdiği bilgiler ve hava şartlarının dikkate alındığı zaman gemiye müdahale ve kurtarma çalışmalarının 24 saat veya 36 saat içinde başlamasının söz konusu olabileceğini açıkladı. Bakanlık olarak süreci takip edeceklerini belirten Dinçyürek, kurtarma çalışmaları hakkında çok net konuşmanın doğru olmadığını kaydetti.

----------------------------------------------------------------


Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay: “Gerekli incelemeler yapılarak, gemi çekilecek”

YENİDÜZEN’e açıklama yapan Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay,  Mersin’den çıkış yapan geminin, Boğaz Endüstri Madenciliği’ne taşıdığı yükleri boşalttıktan sonra denize açıldığını ve fırtınadan etkilenerek demir attığını söyledi.
Fırtınadan demirlerin sökülmesi üzerine sürüklenen geminin kumun üzerine oturduğunu belirten Canaltay, bunun iyi bir durum olduğunu geminin zarar görmeden kurtarılabileceğini aktardı.
Gemi ile irtibata geçtiklerini ve çalışmalar başlattıklarını kaydeden Canaltay, hava şartlarının iyi olmasının bekleneceğini söyledi.
Canaltay,“Kıyı Emniyet yetkilileriyle görüştük ve talep geldiği zaman yerine getireceğiz. Özel dalgıç ekibi gerekli incelemeleri yapacak. Geminin oturduğu zemin incelenecek ve kirlilik yaratmadan nasıl kurtarılacağı konusunda, çalışmalar yapılıp, raporlar hazırlanacak” dedi.

-----------------------------------------------------------

Acente sahibi Ferhat Yolcusu: “Mürettebattan kimse zarar görmedi”

Geminin Kıbrıs acentesi sahibi Ferhat Yolcusu, Kanal Sim’e verdiği bilgide, Mersin’den Kalecik’e çimento ham maddesi olan krinker getiren söz konusu geminin, Cumartesi günü kıyıya yanaştığını ve Pazartesi günü de erken saatlerde yükünü indirip açığa demirlediğini söyledi.
Geminin, büyük ihtimalle yeniden Mersin’e döneceğini söyleyen Yolcusu, 11 mürettebatı bulunan gemiyi önceki geceki fırtınanın karaya sürüklediğini ve dün saat 02:00 sıralarında ise geminin karaya oturduğunu aktardı.
Ferhat Yolcusu, mürettebattan kimsenin zarar görmediğini, gemiye hava koşullarından dolayı dün ve bugün müdahale edilemeyeceğini belirtti.
Yolcusu, ALPET yetkililerinden edindiği bilginin, geminin karaya otururken, Alpet ve AKSA'ya ait şamandıraları yerinden oynattığı, borulara ise zarar verip vermediğinin ise bilinmediğini aktardı. Ferhat Yolcusu, boruların incelenmesi için Türkiye’den dalgıç geleceğini de sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1922 defa okunmuştur