1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 11 ‘gerekçeli’ yurttaşlık, 1 iptal…
11 ‘gerekçeli’ yurttaşlık, 1 iptal…

11 ‘gerekçeli’ yurttaşlık, 1 iptal…

Resmi Gazete’de yer alan Bakanlar Kurulu kararlarına göre, 11 kişinin bir kısmı ‘yatırım’ bir kısmı da ‘insani’ nedenlerle KKTC Yurttaşı oldu.

A+A-

 

Bakanlar Kurulu'nun 11 kişiye verdiği ‘gerekçeli’ yurttaşlıklar, Resmi Gazete’nin 7 Aralık 2018 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bunun yanı sıra ‘hukuka ve yasaya aykırı’ olduğu belirtilen bir yurttaşlık da iptal edildi.

Bir süre önce verildiği açıklanan yurttaşlıklar Resmi Gazete’de yer aldı, yurttaşlığa alınma gerekçeleri de detaylı yazıldı.

Resmi Gazete’de yer alan Bakanlar Kurulu kararlarına göre, 11 kişinin bir kısmı ‘yatırım’ bir kısmı da ‘insani’ nedenlerle KKTC Yurttaşı oldu.

Elli milyon Amerikan dolarlık yatırım, 2 yurttaş

KKTC Yurttaşlığına alınan 28.9.1935 Akçadağ doğumlu Mehmet Kemal Atlı ile 24.9.1969 Etimesgut doğumlu Kenan Önder Atlı, toplam maliyetinin 50,000,000 USD (Elli Milyon Amerikan Doları) olacağı öngörülen İskele Bölgesi'nde inşaası devam eden 5 yıldızlı, 1200 yatak kapasiteli Cyprus İstanbul Beach Resort adındaki turistik tesisin sahibi oldukları, genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden hastalıklarının bulunmadığı belirtildi, söz konusu tesisin işletmeye alındığında ekonomiye getireceği istihdam ve turizme yapacağı katkı değerlendirilerek KKTC yurttaşlığına alındıkları kaydedildi.

Mehmet Kemal Atlı ile Kenan Önder Atlı, 25/1993 sayılı Yurttaşlık Yasası ' nın 9'uncu maddesinin (1 )'inci fıkrasının (8) bendinin öngördüğü koşul yerine gelmiş olduğundan, KKTC Yurttaşlığı oldu.

 

Feyyaz Gül: 3 yaşında geldi, burada büyüdü, annesi- babası yurttaş.

Bakanlar Kurulu, 15.2.1995 Altınözü doğumlu Feyyaz Gül'e ise, 3 yaşında ülkemize geldiği, 20 yıldır burada yaşadığı ve bu süre içinde ilkokul ve ortaokul eğitimini de burada tamamladığı için KKTC Yurttaşlığı verdi. Bakanlar Kurulu Kararı’nda şöyle denildi: Ülkemiz kültürü ile büyüdü, 18 yaşını doldurduktan sonra da Beyaz Kimlik ile ülkemizde yaşamaya devam etti, 18 yaşından bugüne kadar yurtdışında bulunduğu süre 43 günü geçmedi, babası Yurttaşlık Yasası'nın 8'inci maddesinin (1 )'inci fıkrası uyarınca Bakanlık onayı ile yurttaşlığa alındı, buna bağlı olarak annesi de yurttaşlığa alındı. Kendisi 18 yaşını doldurmuş olması sebebiyle Bakanlıkça yurttaşlığa alınamadı; iyi ahlak sahibi olduğu, genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden hastalığı bulunmadığı ve devlet ile birey arasında yurttaşlık bağı kurulması için gerekli koşulları oluştuğu hususlarının tümü birlikte değerlendirildiğinde, 25/1993 sayılı Yurttaşlık Yasası'nın 9'uncu maddesinin (1 )'inci fıkrasının (C) bendinin öngördüğü koşulun yerine gelmiş olmasından, Feyyaz Gül'ün KKTC Yurttaşlığı'na alınmasına karar verildi.

 

Rukan Dönekli: 9 aylıkken geldi, annesi-babası yurttaş

Bakanlar Kurulu, 9 aylıkken ülkeye gelen, 13.1.1996 Şahinbey doğumlu Rukan Dönekli'nin de KKTC Yurttaşlığı’n alınmasını onayladı.
 9 aylık geldiği, 22 yıldır da kesintisiz olarak ülkede yaşadığı, bu süre içinde ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini ülkemizde tamamladığı, ülkemiz kültürü ile büyüdüğü belirtilen Rukan Dönekli’nin, 18 yaşından sonrada yurt dışında kaldığı sürenin 45 günü geçmediği, bugün itibari ile Öğrenci izni ile ikamet ettiği, anne ve babasının da KKTC Yurttaşı olduğu ifade edildi.
Bakanlar Kurulu, iyi ahlak sahibi olduğu, genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden hastalığı bulunmadığı ve devlet ile birey arasında yurttaşlık bağı kurulması için gerekli koşulların oluştuğu gerekçeleriyle, 25/1993 sayılı Yurttaşlık Yasasının 9'uncu maddesinin (1 )'inci fıkrasının (C) bendinin öngördüğü koşulun yerine gelmiş olduğundan Rukan Dönekli'nin KKTC yurttaşlığına alınmasına karar verdi.

Güler Kalaycı: KKTC doğumlu, 26 yıldır kesintisiz burada, annesi yurttaş.

Bakanlar Kurulu, 2.11.1992 KKTC doğumlu Güler Kalaycı’ya da ,26 yıldır kesintisiz olarak burada yaşadığı, bu süre içinde ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini ülkemizde  tamamladığı, ülkemiz kültürü ile büyüdüğü, 18 yaşını doldurduktan sonra da ülkemizde yaşamaya devam ettiği, yurtdışında bulunduğu sürenin 44 günü geçmediği, bugün itibarı ile refakatçi izni ile ikamet ettiği, annesinin Bakanlık onayı ile yurttaşlığa alındığı, kendisinin 18 yaşını doldurmuş olması sebebiyle Bakanlıkça yurttaşlığa alınamadığı gibi hususlarının tümü birlikte değerlendirildiğinde, Yurttaşlık Yasası'nın 9'uncu maddesinin (1)'inci Fıkrası uyarınca KKTC Yurttaşlığı’na aldı.

Rabia Gizem Örskıran: 3.5 yaşında geldi, babası yurttaş

30.3.1997 Antalya doğumlu Rabia Gizem Örskıran’ın da , 3.5 yaşında ülkemize geldiği, 18 yıldır kesintisiz olarak ülkemizde yaşadığı  ve eğitimini burada tamamladığı, 18 yaşından bugüne kadar yurtdışında bulunduğu sürenin 35 günü geçmed ği, babasının Yurttaş olması, kendisinin ise 18 yaşını doldurmuş olması sebebiyle Bakanlıkça yurttaşlığa alınamadığı, devlet ile birey arasında yurttaşlık bağı kurulması için gerekli koşulların oluştuğu gerekçesi ile KKTC Yurttaşlığı’na alındığı kaydedildi.

Emre Can Anaçkaya: 7,5 yaşında geldi, annesi-babası yurttaş

Bakanlar Kurulu, 7,5 yaşında ülkeye gelip, eğitimini burada tamamlayan, 12 yıl kesintisiz burada yaşayıp 18 yaşından sonra yurt dışında geçirdiği süre 17 günü geçmeyen, annesi babası KKTC Yurttaşı, 11.4.1999 Yüreğir doğumlu Emre Can Anaçkaya’nın da KKTC Yurttaşlığı’nı aynı gerekçelerle onayladı.

Ayşe Turanbaki: 8 yaşında geldi, anne- babası da yurttaş

Bakanlar Kurulu, 5.12.1992 Kırıkhan doğumlu Ayşe Turanbaki'nin, 8 yaşında ülkemize geldiği , 18 yıl kesintisiz olarak ülkemizde yaşadığı , ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini ülkemizde tamamladığı , ülkemiz kültürü ile büyüdüğü, 18 yaşını doldurduktan sonra da ülkemizde yaşamaya devam ettiği ve bugün itibarı ile ziyaretçi izniyle ikamet ettiğ i , 2000 yılından beri ve 18 yaşından bugüne kadar yurt dışında kaldığı sürenin 5 günü geçmediği , babasının Yurttaşlık Yasası ' nın 8'inci maddesinin (1 )'inci fıkrası uyarınca Bakanlık onayı ile yurttaşlığa alındığı, buna bağlı olarak annesinin de yurttaşlığa alındığı, kendisinin 18 yaşını doldurmuş olması sebebiyle Bakanlıkça yurttaşlığa alınamadığı, iyi ahlak sahibi olduğu , genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden hastalığı bulunmadığı ve devlet ile birey arasında yurttaşlık bağı kurulması için gerekli koşulların oluştuğu hususlarının tümü birlikte değerlendirildiğinde , 25/1993 sayı lı Yurttaşlık Yasası ' nın 9'uncu maddesinin (1 )'inci fıkrasının (C) bendinin öngördüğü koşulun yerine gelmiş olmasından , Ayşe Turanbaki'nin KKTC Yurttaşlığı ' na alınmasına karar verdi.
4.12.2018

Bakhtiyar Mammadov: Erenköy ve Dipkarpaz’ın gönüllü çocuk doktoru

Bakanlar Kurulu, Ocak 2016'dan beri ülkede bulunan ve 21.10.2016 tarihinden itibaren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı (Pediatrist) olarak özel bir hastanede çalışıp Sağlık Bakanlığı'nın talebiyle Dipkarpaz, Erenköy, Geçitkale ve Akdoğan’ın sağlık ocaklarında gönüllülük ilkesine dayanarak hizmet veren, özellikle Erenköy ve Dipkarpaz bölgelerinde çocuk doktoru bulunmadığı sebebiyle Sağlık Merkezleri’nde hizmetlerine ihtiyaç duyulan 28.7.1984 Azerbaycan doğumlu Bakhtiyar Mammadov'a da KKTC Yurttaşlığı verdi.

Okan Ibrık: KKTC doğumlu, 24 yıldır burada, anne-babası da yurttaş.

Bakanlar Kurulu, 24 yıldır ülkede bulunan, anne- babası yurttaş,  18 yaşını doldurduktan sonra da Öğrenci İz i ile yaşamaya devam ettiği, 18 yaşından bugüne kadar yurtdışında bulunduğu süre 53 günü geçmeyen,  9.11.1994 KKTC doğumlu Okan lbrık'e de KKTC yurttaşlığı verilmesini onayladı.

Melek Eğer: KKTC doğumlu, 20 yıldır kesintisiz burada, anne- babası yurttaş

Bakanlar Kurulu, 6.1.1998 KKTC doğumlu Melek Eğer'e de, 20 yıldır kesintisiz olarak burada yaşadığı, eğitimini burada tamamladığı, ülkemiz kültürü ile büyüdüğü, 18 yaşını doldurduktan sonra da çalışma izni ile burada yaşamaya devam ettiği, 18 yaşından bugüne kadar yurtdışında bulunduğu sürenin 25 günü geçmediği ve annesi ile babasının da yurttaş olması nedeniyle, benzer gerekçelerle KKTC Yurttaşlığı verdi.

 


Hukuka ve yasaya aykırı yurttaşlığa da iptal

Bakanlar Kurulu,  22.9.2016 tarihli kararla KKTC Yurttaşlığı'na alınan 1.1.1969 Denizli-Güney Eziler doğumlu Hüseyin Atik'in, KKTC Yurttaşlığı'na alınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının da, ‘Hukuka ve yasaya aykırı’ olduğu gerekçesi ile iptal edilmesine karar verdi.

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181210151615.jpg

 

Bu haber toplam 7861 defa okunmuştur