1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 11 ayda: 11 bin 504 kg KAÇAK ET!
11 ayda: 11 bin 504 kg  KAÇAK ET!

11 ayda: 11 bin 504 kg KAÇAK ET!

Kıbrıs’ın güneyinden kuzeyine ‘kaçak yollarla’ 2017’nin ilk 11 ayında toplamda 11 bin 504 kilo (11 ton) KAÇAK ET ele geçirildi. 2016 yılında bu rakam 7 bin 431 kilo (7 ton)’da kalmıştı…

A+A-

Kıbrıs’ın güneyinden kuzeyine ‘kaçak yollarla’ 2017’nin ilk 11 ayında toplamda 11 bin 504 kilo (11 ton) KAÇAK ET ele geçirildi. 2016 yılında bu rakam 7 bin 431 kilo (7 ton)’da kalmıştı…

 

Didem MENTEŞ

Son yıllarda Kıbrıs’ın güneyinden kuzeyine sağlıksız koşularda geçirilirken tespit edilen tonlarca ‘kaçak et’in önü bir türlü alınamıyor.

İnsanlara ‘daha ucuza satış’ adı altında denetimden ve hijyen koşullarından uzak bir şekilde getirilen ‘kaçak etler’ ülkedeki ürkütücü gerçeği ortaya koydu.

2017 yılının ilk 11 ayında toplamda 11 bin 504 kilo (11 ton) KAÇAK ET ele geçirildi. 10’dan fazla kaçak et meselesinde 15’den fazla kişi tutuklandı.

En fazla güneye yakın bölgelerde

Kıbrıs’ın güneyinden kuzeyine askeri yasak bölgeyi ihlal ederek, ‘kaçak yollarla’ geçirilen etlerin çoğu Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından yapılan operasyonlarla ele geçiriliyor. Kaçak etle yakalanan kişilere caydırıcı cezalar verilmemesi, kimi şahıslar tarafından defalarca tekrarlandığı polisin kayıtlarında ortaya çıkıyor.

En fazla et kaçakçılığı yapılan bölgeler arasında ise güneye yakın bölgelerde olması dikkat çekiyor. Özellikle Akıncılar ve Beyarmudu köylerinde yapılan operasyonlarda kilolarca kaçak ete ulaştığı görülüyor.

11 ayda 11 ton kaçak et!

Polise intikal eden ‘kaçak et’ olaylarına bakıldığı zaman 2017 yılının ilk 11 ayında 11 bin 504 kilo (11 ton) KAÇAK ET ele geçirilirken, 10’dan fazla meseleden dolayı 15’den fazla kişi tutuklandı. Bu kişiler ‘askeri yasak bölgeyi ihlal etme’ ve ‘gümrüksüz mal tasarrufu’ suçlamalarıyla mahkemeye çıkarıldı. Etkin cezaların verilmediği kaçak et olaylarında kimi zanlının yeniden aynı suçlamayla tutuklandığı da polis verilerine yansıdı.

Öte yandan 2016 yılında 7 bin 431 kg (7 ton) kaçak et ele geçirilmişti.
 


Neler olmuştu?

8 Nisan’da Akıncılar’dan…

Hatırlanacağı üzere 8 Nisan’da Akıncılar’da askeri yasak bölgeyi ihlal ederek Kıbrıs’ın güneyinden 60 kilo terp, 80 kilo kuzu eti, 20 kilo dil ve 1100 kilo sığır etini Kıbrıs’ın kuzeyine getiren isminin baş harfleri M.T tutuklanmıştı. Zanlı ‘askeri bölgeyi ihlal etmek’ suçundan Askeri Mahkemeye çıkarılmış,  teminata bağlanıp serbest bırakılmıştı.

17 gün sonra yine Akıncılar…

8 Nisan’da Akıncılar’da meydana gelen bin 290 kiloluk kaçak et olayından 17 gün sonrasında Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri bu kez 600 kilo kaçak et ele geçirdi.

Ekipler, kaçak kuzu eti Ercan-Akıncılar yolu üzerinde 42 yaşındaki isminin baş harfleri H.B olan bir kişinin kullanımındaki araçta tespit etmişti. Olayla ilgili isimlerinin baş harfleri H.B, D.A ve H.İ.G tutuklanmıştı.

Akıncılar da bu kez 200 kg

18 Mayıs’ta ise yine Akıncılar köyünde kaçak et ele geçirilmişti. Kıbrıs’ın güneyinden yaklaşık 200 kg ağırlığındaki sığır etini birinci derecede askeri yasak bölgeyi ihlal edip kuzeye geçirmeye çalışan M.P. ve H.K. tutuklanmıştı.

Beyarmudu’nda 2.5 ton

Beyarmudu’nda 14 Hazira’nda 2 bin 500 kg ton kaçak et ele geçirildi. Beyarmudu'nda sakin Y.T’nin ikametgâhında bulunan van araçta polis tarafından yapılan aramada; 1 ton 390 kg büyük parça sığır eti ve 716 kg büyük baş hayvan ciğeri bulundu. Yapılan ileri soruşturmada, bahse konu etlerin M.G. tarafından Kıbrıs’ın güneyden alınarak kuzeye geçirilmişti. Şahıslar tutuklanmıştı.

Güvercinlik’de 201 kg

20 Haziran’da ise polis ekipleri Güvercinlik köyünde yaptığı aramada 201 kilo büyük baş hayvan eti tespit etmişti. Araç sahibi S. B ve etleri güneyden getiren E.K tutuklanmıştı.

Demirhan yakınında 260 kg

Güvercinlik olayında 4 gün sonra ise Mağusa-Lefkoşa anayolu  üzerinde Demirhan yakınlarında polis tarafından yapılan operasyon sonucu İ.K’nin kullanımında bulunan araçta, güneyden kanunsuz olarak kuzeye ithal edilmiş 260 kilogram  dana eti ele geçirilmişti. Olayla ilgili İ.K. tutuklanmıştı.

Beyarmudu’nda geçirdi, Hamitköy’de tespit edildi

30 Haziran’da ise Hamitköy kavşağında akşam saatlerinde polisin van bir araçta yaptığı aramada 2 ton kaçak et tespit ederek, araç sürücüsü 36 yaşındaki M.D.’yi tutuklamıştı.

M.D.’nin, Beyarmudu’nda askeri yasak bölgeyi ihlal ederek, güneyden aldığı ithali yasak etleri kuzeye gizlice geçirdiği tespit edilerek, tutuklanmıştı.

20 gün sonra yine Beyarmudu…

PGM Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri bu kez 20 Temmuz’da aldıkları bir ihbarı değerlendirerek, Beyarmudu-Türkmenköy kavşağında gerçekleştirdiği operasyonda 230 kilo kemiksiz taze sığır eti ele geçirdi. Olayla ilgili H.A. yönetimindeki van aracı durdurarak araçta arama yapan polis, aramada boş damacana şişelerinin altında gizlenmiş vaziyette etleri tespit etti. Olayla ilgili H.A. tutuklandı.

Eylül’de 3 tane kaçak et olayı yaşandı

22 Eylül’de ise Türkmenköy-Köprülü köyleri arasında 3 ton kaçak et ele geçirildi. Polis Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen 3 ton sığır etine el konularak, isimlerin baş harfleri N.D. ve A.D. olan şahsılar “gümrüksüz mal tasarrufu ithali” suçlamasıyla tutuklandı.

Mağusa yolunda 700 kg

24 Eylül’de ise saat 23.00 sıralarında Mağusa istikametinden Lefkoşa’ya doğru M.T.’nin yönetimindeki araç ile aynı istikamette seyreden M.A.Ş.’nin kullanımındaki van araçta yapılan aramada, siyah renk çöp poşetleri içinde 700 kilogram kaçak sığır eti ele geçirildi. Polis olayla bağlantılı M.T., M.A.Ş., ve H.D.’yi tutukladı.

Demirhan’da 250 kg dana eti

29 Eylül günü ise saat 17:45 raddelerinde Demirhan'da Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonda M.D.'nin kullanımında bulunan araçta yaklaşık 250 kg dana eti bulunarak emare alındı. Bahse konu şahıs polis tarafından tutuklandı.

Ekim ve Kasım başında toplam 803 kg kaçak et

28 Ekim’de ise Dörtyol’da bir araçta polis tarafından yapılan aramada güneyden kaçak olarak kuzeye sokulan 450 kilogram sığır eti bulunarak emare alındı. Olayla ilgili 2 kişi tutuklandı.

Son kaçak et olayı ise Kermiya geçiş noktasında yaşandı. Kıbrıs’ın güneyinden kuzeyine geçirilmeye çalışılan 353 kilo donmuş sığır eti ele geçirildi. Polis olayla ilgili ‘gümrüksüz mal tasarrufu ithali’ suçlamasıyla isimlerinin baş harfleri M.Ö. (E-59) ve H.Ö (K-26) tutuklandı.

 

 

Bu haber toplam 2354 defa okunmuştur
Etiketler : ,