1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 1 YILDA %80’İ YABANCI 1754 TÜP BEBEK
1 YILDA  %80’İ YABANCI  1754 TÜP BEBEK

1 YILDA %80’İ YABANCI 1754 TÜP BEBEK

‘Tüp bebek merkezi’ gerçeği…2017’de Sağlık Bakanlığı resmi verileriyle tüp bebek merkezlerindeki işlemler

A+A-

Ülkede faaliyet gösteren 12 tüp bebek merkezinde geçtiğimiz yıl 3952 işlem yapıldı, bunların 1754’ü ‘tüp bebek’ olarak resmi kayıtlara geçti. Bu dönemde 8 kişinin ‘taşıyıcı annelik’ başvurusu da kabul edildi. YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Musa Olgu, tüp bebek merkezlerine başvuran hastaların yüzde 80’inin yurt dışından geldiğini söyledi.

Ayşe GÜLER

Ülkede faaliyet gösteren 12 tüp bebek merkezinde geçtiğimiz yıl 3952 işlem gerçekleşti, bunların 1754’ü ‘tüp bebek’ olarak resmi kayıtlara geçti.

Bu dönemde 8 kişinin ‘taşıyıcı annelik’ başvurusu da kabul edildi.

 

RESMİ VERİLERLE ÜLKEDEKİ TÜP BEBEK MERKEZLERİ:

  • Ülkede ‘kayıtlı’ 14 tüp bebek merkezi bulunuyor. 2’si geçtiğimiz yıl faaliyette değildi.
  • 12 tüp bebek merkezinde toplamda 3952 işlem gerçekleşti.
  • Bunların 1754’ü tüp bebek olarak adlandırılan ‘İn vitro fertalizasyon işlemi (IVF) olarak kayıtlara geçti.
  • Yumurta bağışı ile elde edilen gebelik sayısı 1900 oldu.
  • Yurt dışındaki akredite merkezlerinden yasal çerçevede getirilen donor sperm sayısı: 298
  •  Taşıyıcı anneliğe kabul sayısı: 8

Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde, “KKTC’de faaliyet gösteren tüp bebek merkezlerine ait 2017 istatistik veriler” başlığında yayımlanan bilgide; bu merkezlerin yıl içerisinde gerçekleştirdiği işlemler detaylı olarak paylaşıldı.

YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Musa Olgu, tüp bebek merkezlerine başvuran hastaların yüzde 80’inin yurt dışından geldiğini söyledi, bu merkezlerle ilgili giderek yoğunlaşan bir talebin bulunduğunu ifade etti.

YUMURTA BAĞIŞI İLE ELDE EDİLEN GEBELİK SAYISI: 1900 Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde, “KKTC’de faaliyet gösteren tüp bebek merkezlerine ait 2017 istatistik veriler” başlığında yayımlanan bilgide; yumurta bağışı ile elde edilen gebelik sayısının 1900 olduğu kayıtlara geçti.

2 merkezde işlem gerçekleşmedi…

Resmi verilere göre; 2017’de tüp bebek merkezi sayısı 14 olarak belirlense de 2 merkezde herhangi işlem gerçekleşmediği görüldü.

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran ‘hamileliği yasa dışı sonlandırma’ davası nedeniyle Ada Tüp Bebek Merkezi’nin faaliyetleri durdurulurken, aynı yıl içerisinde ALTERA Sağlık hizmetleri Tüp Bebek Merkezi’nde herhangi bir işlem yapılmadı.

Tüp bebek işlemleri…

Geçtiğimiz yıl tüp bebek işlemi en fazla Gyno Life Tüp Bebek Merkezi’nde yapıldı.

Söz konusu tüp bebek merkezinde 2017’de toplamda 324 tüp bebek işlemi yapıldığı kayıtlara yansıdı.

Aynı dönemde Doğuş Tüp Bebek Merkezi’nde 289, Kıbrıs Türk Bebek Merkezi Elite Hospital’de ise 257 işlem gerçekleşti.

Diğer tüp bebek işlemlerinin merkezlere göre dağılımı şöyle: YDÜ Tüp Bebek Merkezi: 84, Kolan Tüp Bebek Merkezi: 132, Lefkoşa Tüp Bebek Merkezi:31, UKCFA Tüp Bebek Merkezi: 170, Ada Tüp Bebek Merkezi:0, Dünya Tüp Bebek Merkezi: 124, Euro Care Tüp Bebek Merkezi: 24, Altera Sağlık hizmetleri Tüp Bebek Merkezi: 0, British IVF Tüp Bebek Merkezi: 102, Euro IVF Tüp Bebek Merkezi: 141, Ortadoğu & Balkanlar Tüp Bebek: 76.

DONÖR SPERM SAYISI: 298 Yurt dışındaki akredite merkezlerinden yasal çerçevede getirilen donor sperm sayısı ise 298 oldu.

Yumurta bağışı’ ile 1900 gebelik…

Yumurta bağışı ile elde edilen gebelik diye adlandırılabilecek ‘Yumurta Donasyonu’ sayısı ise 1900 olarak kayıtlara geçti.

Bu işlemin en fazla Doğuş Tüp Bebek Merkezi’nde gerçekleştiği görüldü. Söz konusu dönemde 482 kişi yumurta bağışı ile hamile oldu.

‘Akredite merkezlerden gelmesine izin verilen donor sperm sayısı’: 298

Resmi verilerde; Sağlık Bakanlığı ve ilgili yasa tarafından belirlenen kriterlere göre yurt dışındaki akredite merkezlerinden yasal çerçevede getirilen donor sperm sayısı da paylaşıldı.

2017’de söz konusu sayının 298 olduğu görüldü.


Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Musa Olgu:

“Hastaların yüzde 80’i yurt dışından geliyor”

Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Musa Olgu, tüp bebek merkezlerine başvuran hastaların yüzde 80’inin yurt dışından geldiğini söyledi.

Tüp bebek merkezleriyle ilgili giderek yoğunlaşan bir talebin bulunduğunu ifade eden Olgu, şu anda açılışını gerçekleştirmek için 2 tüp bebek merkezinin daha başvuru hazırlığında olduğunu kaydetti. 

YENİDÜZEN’e konuşan Dr. Olgu, tüp bebek merkezlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından periyodik olarak düzenli şekilde denetlendiğini dile getirdi.

Tüp bebek merkezleri ile ilgili daha önce düzenli veri olmadığını, 2018 yılının başında geriye dönük olarak işlemlerin toparlandığını söyleyen Olgu, şu anda her merkezde gerçekleşen işlemin Sağlık Bakanlığı’na bildirilmesinin zorunlu olduğunu kaydetti.  

tab-006.jpg

 

yeniduzen-satin-aliniz-544.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 9320 defa okunmuştur