1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 1 Temmuz'dan itibaren turistler gelebilecek
1 Temmuz'dan itibaren turistler gelebilecek

1 Temmuz'dan itibaren turistler gelebilecek

Bakanlar Kurulu kararlarında neler var? Bakanlar Kurulu toplantısını tamamladı, kararlar Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay tarafından açıklandı. 

A+A-

1 Haziran'dan itibaren yurt dışında yaşayan KKTC yurttaşları "karantina" şartıyla ülkeye giriş yapabilecek, yabancı turistlere ise kapılar 1 Temmuz'da açılacak.  Gece sokağa çıkma yasağı kaldırılırken, marketlerin çalışma saatleri  22.00'a kadar uzatıldı.

Bakanlar Kurulu'nun 6 saat süren toplantısı ardından kararlar Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay tarafından açıklandı. Covid-19 salgınına yönelik alınan tedbirlerin bir kısmı daha kaldırıldı.


Bakanlar Kurulu'nun adanın güneyinde çalışan işçiler, eğitim gören öğrenciler ve geçişlerle ilgili hiçbir açıklama yapmaması dikkat çekti.
 

1 Haziran'dan itibaren dönüşler başlıyor

1 Haziran'dan itibaren yurt dışında bulunan KKTC yurttaşlarından olağan ikameti Kıbrıs'ta olanlar ülkeye gelerek, karantinaya alınacaklar. Bu kişilerin karantina masrafları devlet tarafından karşılanacak. İngiltere ve Türkiye'den adanın kuzeyine tarifesiz seferler düzenlenecek, böylece, 1 Haziran'dan itibaren olağan ikametgahı Kıbrıs'ta bulunan KKTC yurttaşlarına geri dönüş imkanı verilecek.

8 Haziran'dan tarihinden itibaren ise "KKTC yurttaşı olmasalar" dahi ülkede çalışma, öğrenci, ikamet ya da oturma izni bulunanlar "14 gün karantina" şartıyla adaya gelebilecek. Ancak bu kişiler karantina bedelini de kendileri ödeyecek. Karantina ücretlerinin Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak çalışmanın ardından duyurulacağı belirtildi.

1 Temmuz'dan itibaren yabancı turistler de ülkeye gelebilecek

Yabancı turistler için açılım tarihi 1 Temmuz olarak açıklandı. Ancak Bakanlar Kurulu, bu kararı açıklarken hava ve deniz limanları, ayrıca geçişlerle ilgili bir referans vermedi. Bu durum, Larnaka ya da Baf havaalanlarından gelerek geçişleri kullanan turistler anlamında, turizme yönelik bir belirsizliği de beraberinde getirdi.

Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, "koşullar bugünkü gibi devam ederse" 1 Temmuz’dan itibaren tursitlerin belli koşullarla kuzeye gelebileceğini, "yüksek risk" veya "düşük risk" taşıyan ülkelerden geleceklere farklı prosedürler uygulanacağını bildirdi.

Turistlerin hangi ülkelerden gelebileceğine yönelik "risk değerlendirmesi" yapılacağı, bunun detaylarının daha sonra duyurulacağı belirtildi.

Turistlerin gelişleriyle ilgili "Kategori 1" ve "Kategori 2" şeklinde ülkelerin belirleneceği ifade edildi. Bakanlar Kurulu'nun ilk değerlendirmesine göre "riskin yüksek olduğu" ülkelerden gelenler karantinaya girecek, "riskin daha az" olduğu ülkelerden gelen turistler ise testle ülkede kalabilecek. Bu yöndeki detaylı çalışma daha sonra açıklanacak.

Pile'yle ilgili de düzenlemeler açıklandı. 

Adanın kuzeyinde iş yeri bulunan ve çalışan Pileli yurttaşlar için 1 Haziran'dan itibaren açılıma gidilecek. Kuzeyde işi yeri bulunan ya da çalışan Pileliler geçiş yapabilecek, bu kişilerden "güneye geçmeyeceklerine dair taahhüt" istenecek.

Pile’de yaşayanlara PCR testleri yapılmaya başlanacak ve testleri negatif çıkan, çalışan ya da işyeri bulunan vatandaşlar, karantinaya girmeksizin geçiş yapabilecek. .
 

"Cenazeler"... Vefat koşuluna bakılmaksızın

Yurt dışında vefat eden Kıbrıslı yurttaşların cenazelerinin de 1 Haziran'dan itibaren adaya getirelerek defnedilmesi mümkün olacak. Karar, Covid-19 salgını ya da farklı bir sebeple hayatını kaybeden tüm Kıbrıslı Türkleri kapsayacak. 

Gece Sokağa Çıkma Yasağı

1 Haziran'dan itibaren Gece Sokağa Çıkma Yasağı kaldırılıyor, maske kullanma zorunluluğu devam edecek.
Toplu Taşıma'yla ilgili gelecek hafta Ulaştırma Bakanlığı açıklama yapacak. Spor müsabakaları için de görüşmeler yapması amacıyla Sağlık Bakanlığı'na yetki verildi.

Casinolar 'imtiyaz ücretleri' dahil yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde 1 Haziran'dan itibaren açılacak.

Haziran ortası gibi ikinci bir ekonomik destek ve tedbir paketi açıklanacak.

"Sınıf Geçme Tüzüğü"nde değişiklik ve düzenleme yapıldı, yeni düzenleme öğrencilerin sınav yerine "ortalama"yla mezun olması ya da sınıf geçmesine imkan verecek.

Kamu Hizmeti Komisyonu'nun Cumhurbaşkanı'nın yeni bir atama yapmadan "eksik üyeyle de toplanabilmesi" için mevzuat değişikliği yapıldı, bu düzenleme Meclis'e gönderilecek.

Bakanlar Kurulu'nda Girne Hastanesi'nin tamamlanması ve Güzeltyurt Hastanesi inşaatına yönelik de değerlendirme yapıldığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı önümüzdeki günlerde açıklama yapacak.  (YENİDÜZEN)
 



 

 

Bu haber toplam 5848 defa okunmuştur
Etiketler : ,