1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 1 senede 245 'kadına şiddet' vakası
1 senede 245 kadına şiddet vakası

1 senede 245 'kadına şiddet' vakası

Resmi veriler kadına yönelik şiddetin boyutunu ortaya koyuyor

A+A-

 

Sosyal Hizmetler Dairesi 'resmi' verilerine göre Eylül 2013 ile Eylül 2014 dönemi arasında 245 kadın ‘darp’ nedeniyle polise şikayette bulundu. Şiddete uğrayan kadınların yüzde 58,8’i KKTC vatandaşı olurken, 26 ile 35 yaş aralığındaki kadınların en fazla şiddet gören kişiler olduğu tespit edildi


Ayşe GÜLER

Kadına yönelik şiddet devletin resmi verilerine de yansıdı, Sosyal Hizmetler Dairesi resmi verilerine göre Eylül 2013 ile Eylül 2014 dönemi arasında 245 kadın ‘darp’ nedeniyle polise şikayette bulundu. Şiddete uğrayan kadınların yüzde 58,8’i KKTC vatandaşı olurken, 26 ile 35 yaş aralığındaki kadınların en fazla şiddet gören kişiler olduğu tespit edildi.

Daire’nin elindeki verilerin sadece polise yansıyan bilgiler olduğu düşünüldüğünde ise rakamın daha da korkutucu boyuta ulaşabileceği dikkat çekiyor.

Öte yandan Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs ise, polise yansıyan darp vakalarının daireye de bildirildiğini ancak bunun dışında ayda ortalama 10 mağdurun şiddet nedeniyle daireye başvurduğunu kaydetti.

“Şiddete’ uğrayan kadın sayısında olduğu artış olduğunu ifade eden Örs, bununla birlikte başvurularda da yükselme görüldüğünü dile getirdi.

Örs, kadınların fiziksel şiddet dışında ekonomik ve psikolojik olarak da şiddete uğradığını aktardı.

En fazla 26 ile 35 yaş aralığında…
‘Şiddete’ uğrayan kadınların yaş aralığı incelendiğinde 25 ile 35 yaş arasındaki kadınların ilk sırada yer aldığı görülüyor.
Bunun yanı sıra 19 ile 25 yaş arasında 63, 36 ile 45 yaş arasında 48, 46 yaş üzeri 28 kişinin de daireye başvurduğu belirtildi.

13 ile 18 yaş aralığında 9 kişi…
Öte yandan 13 ile 18 yaş arasında 9 kişide şiddet mağduru olurken, 4 kişinin ise yaşının ne olduğunun bilinmediği kaydedildi.

144’ü Kuzey Kıbrıs vatandaşı
Resmi verilere göre darp nedeniyle şikayette bulunan 245 kadının, 144’ünün Kuzey Kıbrıs vatandaşı olduğu tespit edilirken, 67’sinin TC, 20’sinin çift uyruklu olduğu kaydedildi.
Geriye kalan 14 kişinin ise yabancı uyruklu olduğu görüldü.


Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs: “Ayda ortalama 10 vaka”

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs, ‘şiddete’ uğrayan kişi sayısında olduğu gibi daireye şiddet nedeniyle başvuran kişi sayısında da artış yaşandığını belirtti.

Daireye aktarılan şiddet rakamlarının polise gelen darp vakaları olduğunu dile getiren Örs, bunun yanı sıra ayda ortalama 10 vakanın polise yansımadan yardım alabilmek için direk olarak daireye başvurduğunu söyledi.

YENİDÜZEN’e değerlendirmede bulunan Örs, bunun yanı sıra ekonomik ve psikolojik şiddete maruz kalan kişilerin de başvurduğunu ifade ederek, şiddete uğrayan mağdurların daire tarafından takibe alındığını söyledi.

“Şiddete uğrayan mağdurlar, şikayetlerini geri çekiyor”

Şiddete uğrayan bazı mağdurların polise giderek şikayetlerini geri çektiğini dile getiren Örs, “Daireye veya polise başvuran kadınların bazıları, ‘yuvam yıkılmasın’ veya ‘kimse duymasın’ diyerek eşleri ile barışır, polise giderek şikayetini geri çeker” dedi.

Örs, bazı vakaların ise dairenin psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından yardım aldığını belirtti.

Sosyal Riskleri Önleme Vakfı ile işbirliği içerisinde olduklarını dile getiren Örs, şiddete uğrayan mağdurların sığınma evine yönlendirildiğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2297 defa okunmuştur