1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "1 Mayıs’ta market ve süpermarketler kapalı olacak"
"1 Mayıs’ta market ve süpermarketler kapalı olacak"

"1 Mayıs’ta market ve süpermarketler kapalı olacak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda özel iş yerlerinin çalışma saatleriyle ilgili Market İşletmecileri ve esnaf ve zanaatkarlar odası ile toplantı düzenledi.

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çeler,  süpermarket ve market işletmecileri ile Esnaf ve Zanaatkarlar Odası temsilcisi ile bir araya geldi. 1 Mayıs günü marketlerin kapalı olup olmayacağı konusunun  ele alındığı görüşmede ,1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı dolayısıyla marketlerin bir gün kapalı kalması yönüne uzlaşma sağlandı.

Tüm  süpermarket ve marketler 1 Mayıs'ta tüm gün kapalı olacak, açık olan marketler de o gün çalıştırdığı personeline günlük maaşının iki katı ücret ödemek zorunda olacak. Söz konusu karara uymayan işletmeler cezai müeyyideye tabi tutulacak.

Gereğini yapmayan işyerleri ayrıca teşhir edilecek.

Çeler, “ Geçen yılın devamı niteliğinde 1 Mayıs’ta ne yapabiliriz noktasında bir araya geldik. Özellikle marketler alanında. Geçen yıl, saat 11.00’den sonra marketler kapama kararı almıştı. İşçi bayramının kültürel bir gelenek haline gelmesi için market ve süpermarketlerin tümü tam gün kapalı olacak. Hoşgörüyü gösteren, emekçiye saygıyı gösteren, ekonomik krize rağmen böyle bir kararı alan marketçilere teşekkür ederim. Umarım bu dalga diğer sektörlere de yansır.
Çalışanların performansları düşer, daha farklı negatif algılar ortaya çıkar. İşçi ve emekçiden yana gereğinde işverenden yana aldığımız tavırlarla hareket ediyoruz. Açık olan işyerleri 1’e 2 ödeme zorunda. Artan müfettiş sayısı ile açık olan işyerleri denetlenecek. Kaç saat çalıştıkları, maaş ödemeleri takip edilecek. 1’e 2 ödeme yapılmayan işyeri önce uyarı, sonra her çalışan için bir asgari ücret ceza kesilecek. Çalışma Dairesi tarafından da aynı prosedür uygulanacak.”

Toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunan Bakan Çeler, ekonomik krize ragmen, emekçiye  karşı  saygıyı, değeri göstererek, böyle bir kararın alınmasında  öncülük eden tüm işletmecilere teşekkür etti. Bu dalganın  tüm sektörlere yansıması temennisini ortaya koyan Çeler, “1 Mayıs’ın zaruri ve turizm haricindeki tüm iş yerlerinin tam gün kapalı olması çağrısını duyurmak isterim” dedi.Açık olan iş yerlerinin yasalar çerçevesinde, 1 Mayıs’ta çalışanlara 1’e 2 ödeme yapmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Çeler, gerekli denetimlerin yapılacağını vurguladı. Çeler, yasakçı zihniyetle değil, emekçiye, çalışanına, işçisine ve aslında kendine ve ülkesine olan saygısından dolayı işyerlerinin kapalı olması arzusunda olduklarını kaydetti.

Öte yandan önümüzdeki günlerde  bayramlarda  ve 1 Ocak gününde de işyerlerinin  tatil olabilmesi ve çalışma saatlerine ilişkin yeni bir düzenlemeye gidilmesi konusunda da görüşmeler devam edecek.

 

 

 

Bu haber toplam 7237 defa okunmuştur